Arbetsmiljö

Nya uppsägningar hotar barnsjukvården i Skåne

Nya uppsägningar hotar barnsjukvården i Skåne
Helsingborgs lasarett riskerar att förlora majoriteten av sjuksköterskorna inom barnsjukvården. Foto: Anders Olsson

Sjuksköterskorna vid barnakuten, barnkliniken och neonatalavdelningen på Helsingborgs lasarett har tröttnat på stress och orimliga arbetstider. Nu har de flesta sagt upp sig.

27 september 2016

Region Skåne drabbas av ytterligare uppsägningar. Sjuksköterskorna vid barnakuten, barnavdelningen och neonatalavdelningen på Helsingborgs lasarett har tröttnat på stress och arbetstider som de beskrivit som ständiga jordenruntresor.

”Detta schema ger inget utrymme för återhämtning, kompetensutveckling eller reflektion”, skrev sjuksköterskorna i en insändare publicerad i Helsingborgs dagblad. Responsen från ledningen uteblev och nu skriver tidningen att 17 av 28 sjuksköterskor på barnakuten och barnavdelningen och 15 sjuksköterskor på neonatalavdelningen har sagt upp sig.

Om uppsägningarna blir verklighet står avdelningarna utan de flesta av sina sjuksköterskor dagen före julafton.

Sista vapnet

– Vi tar till det sista vapnet vi har, säger sjuksköterskan Marie Kvart till tidningen.

Hon berättar också att stressen och bristen på återhämtning har pågått lång tid och att de därför är sköra. Redan nu är personalomsättningen väldigt hög vilket hon ser som ett tecken på att arbetsmiljön inte är bra.

Sjuksköterskorna har fått stöd från verksamhetschefen som har skrivit till sjukhusledningen och krävt förbättringar. Han har inte fått något svar.

Divisionschefen säger till Helsingborgs dagblad att en dialog pågår och att han hoppas på en lösning – även om det tar tid att rekrytera fler sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida