coronakrisen

Nu aktiveras krigslägesavtalet i vården i Stockholm

Nu aktiveras krigslägesavtalet i vården i Stockholm
För att hantera det ökande antalet patienter med covid-19 i Stockholm vill regionen nu aktivera krislägesavtalet. Det meddelade Irene Svenonius på torsdagskvällen. Foto TT

Region Stockholm vill aktivera krislägesavtalet i Stockholm. Det meddelar finansregionrådet Irene Svenonius (M) i kväll i samband med en presskonferens.

Det betyder att vårdpersonal inom intensivvården ska få högre ersättningar för det arbete de utför för att bekämpa coronaepidemin, meddelar Irene Svenonius.

– Insatserna vårdens medarbetare gör i dessa tider är otroliga. Vår uppgift är att ge dem bästa möjliga förutsättningar att göra sitt jobb och vi ser att behovet av intensivvård kommer att öka snabbt och därför har vi beslutat om att aktivera krislägesavtalet för IVA-personal i Region Stockholm, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

– Det gör vi av två skäl. Både för att de kommer att behöva arbeta väldigt mycket mer i veckorna eller månaderna framför oss och ska ha motsvarande ersättning för den uppoffring de gör för alla. Vi gör också det för att sjukvården ska ha ytterligare möjligheter att stärka upp bemanningen inom intensivvården vilket gör att vi kan öppna ännu fler IVA-platser när behovet ökar, fortsätter Irene Svenonius.

Läs mer: Region Stockholm aktiverar krislägesavtal

Regionen har nu vänt sig till Sveriges kommuner och regioner, SKR, med en begäran om att få aktivera krislägesavtalet.

Skrev under förra veckan

Det var så sent som i förra veckan som Vårdförbundet undertecknade krislägesavtalet.

– Det krislägesavtalet framför allt innebär för våra medlemmar just nu är att de som redan jobbar långa pass för att rädda liv skulle kunna få högre lön, sade Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, då.

Vårdförbundet var sist ut bland fackförbunden att skriva på krislägesavtalet, som Sveriges kommuner och regioner, SKR, tog initiativ till efter de stora skogsbränderna sommaren 2018.

Ökad veckoarbetstid

Den som arbetar enligt krislägesavtalet får ökad veckoarbetstid till 48 timmar, under en begränsad period på fyra veckor. Med andra regler för dygns- och veckovila än normalt.

Redan från första arbetade timme får den som jobbar enligt krislägesavtalet en extra ersättning på 120 procent av lönen, utöver ordinarie lön. Totalt blir alltså lönen mer än dubbelt så hög. Skulle arbetstiden överstiga 48 timmar utökas den extra ersättningen till 150 procent av lönen per arbetad timma. Detta kallas nödfallsövertid.

– Det innebär en rejäl lön, men man kommer att jobba mycket, säger Sineva Ribeiro.

Gäller inte alla

När krislägesavtalet aktiveras gäller det inte omedelbart för alla i exempelvis en region, på ett sjukhus eller en avdelning. Avtalet gäller enbart för vissa medarbetare som arbetsgivaren utser – personer som anses livsnödvändiga för verksamheten. Det kan handla om medarbetare som redan är anställda i en kommun eller region, eller personer som anställs på grund av krisläget.

Flytta personal

Ett aktiverat krislägesavtal kan också användas till att förflytta personal mellan exempelvis regioner. Med tanke på hur få intensivvårdsplatser det finns i hela landet tror Sineva Ribeiro inte att det kommer att bli tal om att förflytta medlemmar inom intensivvården. Men däremot annan personal som kan behövas för att ansträngda regioner med många covid-19-patienter ska klara övrig vård.

– Jag får signaler från medlemmar som kan tänka sig att bli förflyttade. Med det här avtalet kan de bli värderade för att de faktiskt räddar liv, säger hon.

Vårdförbundet har den här veckan uttalat att Region Stockholm borde aktivera krislägesavtalet (se länkar här intill).

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida