slutar i protest

Nu börjar sjuksköterskorna på neonatalen säga upp sig

Nu börjar sjuksköterskorna på neonatalen säga upp sig
Caroline Rosenkvist har sagt upp sig efter tio år inom neonatalvården. Foto: privat.

Caroline Rosenkvist är en av flera sjuksköterskor på neonatalavdelningarna vid Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Solna som nu har lämnat in sin uppsägning.

– Jag är förkrossad. Jag vill egentligen inte det här, jag vill ju inte sluta, men det går inte att acceptera en inkomstsänkning på flera tusen kronor i månaden, säger Caroline Rosenkvist när Vårdfokus når henne precis efter att hon lämnat in sin uppsägning.

Som Vårdfokus tidigare berättat kommer en del av de sjuksköterskor som arbetar på neonatalavdelningarna att förlora på den nya arbetstidsmodell som har införts från och med 1 april. De har tidigare arbetat efter en tabellmodell som ger extra bra ersättning på helger och nätter.

– Jag har räknat på den simuleringsmodell vi fått och ser att jag skulle få omkring 80 procent mindre i ob-ersättning varje månad. För min del handlar det om 5 500 till 6 000 kronor i månaden.

Avtalet slår olika

Det nya arbetstidsavtal som Region Stockholm slutit med Vårdförbundet ska ge medarbetarna hälsosammare arbetstider med mer tid för vila och återhämtning och för många är det nya avtalet en vinst.

– Inom hela vår grupp tjänar många på den nya arbetstidsmodellen – men det finns vissa grupper och individer där det inte är lika fördelaktigt och därför har vi erbjudit dem en infasningslösning, säger Svante Norgren, temachef för Barn- och kvinnosjukvård vid Karolinska universitetssjukhuset.

Den övergångslösning som arbetsgivaren erbjudit sjuksköterskorna är 3 000 kronor de första två månaderna och 1 500 kronor under drygt ett år (juni 2019-sept 2020).

– Det är ett skämt, ett hån mot oss. Det är ju löjligt – och då tycker de ändå att de är generösa, säger Caroline Rosenkvist.

Inte möjligt att kompensera

Enligt Svante Norgren är det inte möjligt att fullt ut kompensera sjuksköterskorna på neonatalen som hävdar att de får ett inkomstbortfall på mellan 1 500 och 6 000 kronor i månaden, beroende på hur mycket obekväm arbetstid de har arbetat.

– Det här är ett avtal mellan regionen och Vårdförbundet som inte är tecknat på vår nivå. Om vi skulle höja lönerna generellt för den gruppen måste vi kompensera även för andra. Avtalet är tänkt att gälla alla, men vi har gjort den här infasningslösningen för de som har haft tabellmodellen och blandtjänst eftersom vi sett att de kan förlora på det, säger Svante Norgren.

Är sista ordet sagt nu?

– Vi kommer att följa effekterna av det här väldigt noga, det är det som är meningen med att ha den här infasningslösningen.

Hur påverkar det verksamheten om många nu säger upp sig?

– Självklart drabbas verksamheten om vi förlorar våra mest erfarna och kompetenta medarbetare, säger Svante Norgren.

Undertecknade motvilligt

Enligt de sjuksköterskor som Vårdfokus talat med är det hittills åtminstone två vid Danderyds sjukhus och fem vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna som har gjort som Caroline Rosenkvist och lämnat in sin uppsägning.

– Våra närmaste chefer är lika bedrövade över det här som vi. Den chef som skrev under sa att hon gjorde det mycket motvilligt och att hon tyvärr inte kan göra någonting åt att situationen ser ut som den gör, säger Caroline Rosenkvist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida