Specialistutbildning

Nu ska fler få full lön vid studier

Nu ska fler få full lön vid studier
Med full lön under utbildningen hoppas Alliansen i Stockholm att det ska bli mer attraktivt att utbilda sig till specialistsjuksköterska. Arkivbild: Getty Images

Ytterligare 85 sjuksköterskor i Stockholm kommer att få full lön under specialistutbildningen. Deras kompetens behövs för att kunna genomföra fler operationer och minska antalet stängda vårdplatser, menar Alliansen.

Landstingsledningen i Stockholm skjuter till 50 miljoner kronor för att fler sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig med full lön. Det skriver Alliansen i ett pressmeddelande i dag.

– Med fler specialistsjuksköterskor kan vi hålla vårdplatser öppna och utföra fler operationer i Stockholms län. Det här är därför en satsning som på lång sikt kommer både medarbetare och patienter till del, säger landstingsrådet Peter Carpelan (M) i Stockholm.

Satsningen gäller för sjuksköterskor som ska läsa de specialistutbildningar där behovet är som störst, det vill säga akutsjukvård, anestesi ,intensivvård, neonatologi och operation.

Tidigare erbjöd landstinget i Stockholm en studielön på mellan 15 500- 18 000 kronor i månaden till sjuksköterskor som studerade på avancerad nivå. Sedan 2017 kan sjuksköterskor i Stockholm ansöka om att få full lön under utbildningen. I höstas fick 341 sjuksköterskor full lön och nu erbjuds alltså ytterligare 85 sjuksköterskor den möjligheten.

Läs mer: Stockholm betalar full lön för specialistutbildning

Medellön i Stockholm

Inom Stockholms läns landsting är medellönen per månad:

  • 32 200 kronor för sjuksköterskor
  • 37 300 kronor för specialistsjuksköterskor

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida