Urologi

”Patienter med inkontinens lider ofta i onödan”

”Patienter med inkontinens lider ofta i onödan”
Jonas Forssander i samtal med en av sina många patienter på kirurgmottagningens inkontinensmotttagning i Skellefteå. Foto: Lovisa Andersson

Många patienter med inkontinens- och tömningsproblem lider i onödan. Det menar sjuksköterskan och uroterapeuten Jonas Forssander på kirurgmottagningen i Skellefteå. Mottagningen är den första i sitt slag som blivit inkontinenscertifierad.

– Tyvärr råder det inom sjukvården en viss okunskap när det gäller inkontinensproblem och andra problem från urinvägarna. Ofta får patienterna höra att det inte finns så mycket att göra eller så tror de själva att det är som det ska vara. Men de flesta kan faktiskt bli hjälpta.

Leder inkontinensteam

Det säger Jonas Forssander som leder ett inkontinensteam på Skellefteå lasaretts kirurgmottagning.

Jonas Forssander har jobbat inom urologi och kirurgi sedan han blev klar som sjuksköterska 2011. För ett och ett halvt år sedan avslutade han uroterapeututbildningen i Göteborg som är på 40 poäng.

Många av de patienter Jonas Forssander träffar mår väldigt dåligt. Väntetiderna är långa, cirka 13 månader för att komma till mottagningen i Skellefteå. Den som har ont i en arm kan alltid försöka att undvika att använda den. Att inte kissa är värre. Vid vissa tillstånd kan patienten behöva urinera uppemot 40 gånger om dagen, berättar han.

Inget socialt liv

– När de väl kommer till mig har många upphört med att ha ett socialt liv eftersom de inte har vågat ta sig utanför bostaden. För vissa är det så skämmigt att de funderat på att ta livet av sig. En av mina drivkrafter är att så många blir hjälpta. Trots den långa väntelistan ger våra behandlingar oftast ett gott resultat, säger Jonas Forssander.

De vanligaste problemen han möter är återkommande urinvägsinfektioner, överaktiv blåsa och rehabilitering efter prostata-, tarm- och blåscancer.

För att patienter med problem från urinblåsan och urinvägarna ska få den vård och den hjälp de behöver driver sedan ett antal år föreningen Sinoba (se faktaruta) ett arbete som går ut på att certifiera kontinensmottagningar inom primär- och specialistvården som erbjuder vård av hög standard.

Certifierad mottagning

Hittills har ett tiotal mottagningar certifierats. Två av dessa finns på Skellefteå lasarett. I somras certifierades inkontinensmottagningen på kvinnokliniken, och för bara någon vecka sedan certifierades för första gången en kirurgmottagning, nämligen den där Jonas dagligen möter och behandlar sina patienter.

I Jonas team ingår även en urolog som kan ta vid där hans kunskaper inte räcker.

Inkontinenscertifiering

För att patienter med problem från urinblåsan och urinvägarna ska få den vård och den hjälp de behöver certifierar föreningen Sinoba kontinensmottagningar inom primär- och specialistvården som erbjuder vård av hög standard.

Sinoba är en oberoende intresseförening som har som syfte att öka kunskapen om problem med urinblåsans funktion och verka för att bästa möjliga omhändertagande efterfrågas och tillhandahålls inom området.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida