sommaren 2016

Rekordmånga olösta pass i sommar

Rekordmånga olösta pass i sommar
Arbetsgivaren måste ta ett helhetsgrepp på lön, arbetstid och arbetsmiljö för att få personalen att stanna och kunna rekrytera nya, säger Christine Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Trots neddragningar av vårdplatser och försök att locka personal att ta extrapass och sälja semesterveckor, så står sjukvården i Norrbotten inför en bekymmersam sommarsituation.

– Jag har aldrig tidigare hört att det är så många vakanta pass inför en sommar som i år, säger Christine Johansson, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Norrbotten.

Det handlar om uppemot 100 arbetspass per avdelning som fortfarande är obemannade på vårdavdelningar och akutmottagningar. I Gällivare, som är ett litet sjukhus, är det 600 olösta pass på akuten och de tre vårdavdelningarna.

Bristen på sjuksköterskor eskalerar

– Ändå har man gjort vårdplatsneddragningar och försökt locka personal med sommarbonus. En flyttad semester vecka ger 9 000 kronor och den som flyttar fyra veckor får 36 000 kronor, berättar Christine Johansson.

Varför är det så extra svårt just i år?

– Jag tror det handlar om att den generella sjuksköterskebristen har eskalerat i hela landet.

Vart tar sjuksköterskorna vägen då?

– Jag har inget bra svar på det. Men i dag finns det så många valmöjligheter om man vill byta arbetsplats. Jag tror att landstinget måste bli mycket attraktivare som arbetsgivare för att behålla och kunna rekrytera ny personal. Det handlar om en vettigare lönepolitik, bättre arbetstider, möjligheter till betald specialistutbildning och inte minst att de på allvar gör något åt arbetsmiljön.

Saknas biomedicinska analytiker

Men det är inte bara stor brist på sjuksköterskor i Gällivare. Bristen på biomedicinska analytiker har förvärrats och bara blivit värre de senaste åren.

– Just nu analyserar man bara akuta prover på lab medicin i Gällivare. Resten skickas till Sunderby sjukhus, 25 mil bort.

I morgon ska Vårdförbundet träffa divisionschefen för närsjukvården där primärvården, psykiatrin, akutmottagningarna och de vanliga vårdavdelningarna ingår.

Extrapass och övertid

Christine Johansson är spänd på vad de kommer att säga och vilka förslag de har för att lösa bemanningen i sommar. Risken är stor att det blir fler extrapass och mer övertid.

– Vi är ju en oerhört lojal yrkeskår på gott och ont och ställer alltid upp, men vi orkar inte hur mycket som helst. Det är många som får slita för mycket.

Härom morgonen mötte hon en Vårdförbundsmedlem som skulle börja jobba kvart i sju och som sade att hon inte visste när hon skulle komma hem.

– Och mycket riktigt, hon fick ta ett dubbelpass, vilket innebar att hon inte kunde sluta förrän framåt tio på kvällen. Så kan vi inte ha det.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida