Halland

Tusenlappar i lönetillägg inom psykiatrin

Tusenlappar i lönetillägg inom psykiatrin
Mer i plånboken för sjuksköterskor i den psykiatriska slutenvården gör andra grupper besvikna. Foto: Mostphotos

Med ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden hoppas Region Halland på att hålla kvar sjuksköterskorna inom vuxenpsykiatrins slutenvård. Men nu hotar splittring.

Tillägget gäller inte sjuksköterskor inom psykiatrins öppenvård eller barn- och ungdomspsykiatrin. De kan få ett tillägg på 1 000 kronor om de arbetar minst 25 procent inom slutenvården i vuxenpsykiatrin under en månad.

Skötarna är också mycket besvikna. Det är fel att välja ut en yrkesgrupp som ska få mer betalt, protesterar Kommunals skyddsombud i SVT Nyheter. Även skötare har lämnat psykiatrin om än inte i samma omfattning som sjuksköterskorna, menar han.

Extra svårt

­Svein Henriksen, ordförande i driftnämnden för psykiatrin i Halland, försvarar beslutet i ett pressmeddelande:

 – Alla medarbetare är viktiga i den gemensamma utvecklingsplan vi har för psykiatrin, men eftersom sjuksköterskor är en grupp där vi ser att det är extra svårt att rekrytera och behålla kompetensen har vi valt att göra en riktad satsning till denna grupp, säger han.

Margot Kamruddin, vice avdelningsordförande Vårdförbundet Halland, konstaterar att den största bristen finns bland sjuksköterskorna, men förstår skötarnas besvikelse och ser risken för splittring mellan yrkesgrupperna.  

Väntar reaktion

Den risken ser hon också inom sjuksköterskegruppen eftersom alla inte får lönetillägg.

 – Detta är ett försök att göra något. Men det gäller inte barn- och ungdomspsykiatrin och det gäller inte öppenvården. Jag tror att det kommer att komma reaktioner från dem. Och inom öppenvården hade vi en flykt förra året också, säger hon till SVT Nyheter.

Det fasta tillägget gäller som längst till och med oktober 2018. Eftersom tillägg är något som arbetsgivaren kan plocka bort när så önskas, är facket av princip emot. Pengarna bör i stället vara lön.

Det har länge varit stökigt inom psykiatrin i Halland. Dålig arbetsmiljö, tung belastningen, chefer som bytts ut gång på gång. Det finns dessutom en kulturskillnad mellan hur man jobbar i södra och norra Hallands psykiatri som leder till slitningar. Förra året lämnade tre av fackförbunden, bland annat Vårdförbundet, in en gemensam 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida