Sjuksköterskor byter land mest i Europa

Sjuksköterskor byter land mest i Europa
Illustration: Erik Nylund

Mest flyttsugna av 300 jämförda yrken. Svenska sjuksköterskor hör till de som är mest rörliga, visar siffrorna Vårdfokus tagit fram från EU-kommissionen.

EU registrerar 300 yrkesgrupper som behöver tillstånd för att arbeta i andra europeiska länder. Det rör sig om ett brett spann av olika yrken som exempelvis elektriker, lärare och dykledare. Bland alla dessa var sjuksköterskorna den yrkesgrupp som mest sökte sig utomlands, följda av läkare.

10 000 byter land årligen

Nästan 10 000 sjuksköterskor i genomsnitt byter land årligen. Under år 2013 gick de om läkarna som länge arbetat utomlands mest. De rumänska sjuksköterskorna är den nationalitet som flyttar mest av alla. De får betydligt bättre löner utomlands. I Rumänien är minimilönen 160 euro i månaden, även om den normalt landar på 400 euro.

– Då är det klart att de unga, välutbildade med goda språkkunskaper väljer att flytta utomlands och få mångdubbel lön, säger Mathias Maucher, chef för hälso- och sjukvårdsområdet på Epsu, den europeiska unionen av fackföreningar för personal inom den offentliga sektorn.

Sverige tvåa i flyttligan

De fem senast uppmätta åren 2009 till 2013 har 7 120 rumänska sjuksköterskor sökt arbete i andra europeiska länder, både i EU och i EES-länder. Därefter kommer faktiskt Sverige med 6 585 sökta legitimationer, framför allt i Norge.

Totalt har 23 715 svenska sjuksköterskor norsk legitimation.

– Rörligheten är inte något negativt, men när de söker sig bort från Sverige på grund av att arbetsvillkoren och lönerna är sämre här blir det ett problem, säger Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Vårdfokus siffror bygger på hur många som sökt legitimation för att arbeta permanent i ett annat EU-land de senaste fem åren fram till 2013. I toppen bland sjuksköterskor som flyttar för att få jobb ligger också Spanien och Portugal, länder som varit hårt drabbade av den ekonomiska krisen.

Stor flyttboom

Den stora flyttboomen märktes åren efter den ekonomiska krisen med år 2011 som topp då sammanlagt 11 170 sjuksköterskor i Europa fick godkänt för att jobba i ett annat land.

Likaså ökar antalet åren efter 2004 då EU fick tio nya medlemsländer, varav de flesta från forna östeuropa.

Att söka legitimation i ett annat land visar inte hur länge sjuksköterskan väljer att arbeta och bo där.

Invandring och utvandring går jämnt ut

Socialstyrelsen går ett steg längre och kan visa att Sverige i stort sett går jämnt ut med de sjuksköterskor som flyttar hit från andra länder och de svenskar som flyttar ut. Socialstyrelsen får fram uppgifterna genom att samköra antalet godkända legitimationer med inkomstuppgifter. Om sjuksköterskan inte längre tjänar något i hemlandet har hen sannolikt emigrerat.

– Invandring och utvandring av sjuksköterskor har legat stabilt i många år, säger Hans Schwarz, statistiker på Socialstyrelsen.

Ingen ”exodus” från Grekland

  • Trots krisen i Grekland har ännu ingen ström av sjuksköterskor emigrerat. Endast 418 under fem år, att jämföra med 4556 läkare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida