sörmland

Sjuksköterskor demonstrerar i Nyköping

Sjuksköterskor demonstrerar i Nyköping
Johanna Strandberg förbereder lördagens demonstration i Nyköping.

En ny aktionsgrupp kräver snabba åtgärder på sjukhuset. Arbetstidsförkortning är den viktigaste frågan när plakaten ritas.

I dag sitter sjuksköterskan Johanna Strandberg och skriver skyltar till morgondagens demonstration. Tillsammans med kolleger på Nyköpings lasarett har hon startat en namninsamling på Facebook under rubriken ”Rädda Nyköpings lasarett”.

Det är inte så att sjukhuset är nedläggningshotat, men sjuksköterskorna vill att politikerna ska lyssna och ta larmsignalerna om hur de upplever arbetsvillkoren och arbetsmiljön på allvar.

Johanna Strandberg hoppas att det ska komma några hundra på demonstrationen i morgon för att visa att det inte handlar om en liten grupp som larmar utan att många är både arga och oroade.

– Vi vill nå våra folkvalda politiker, de som sitter på pengarna och har makten att förändra, säger hon.

Flera har sagt upp sig

Johanna Strandberg arbetar på akutmottagningen i Nyköping där flera sjuksköterskor har sagt upp sig i protest mot en tung arbetsbörda, som Vårdfokus skrivit om tidigare. Själv är hon just nu föräldraledig och har inte tagit beslut om hon ska vara kvar på akuten eller inte.

– Det beror på vad som händer. Vi vet faktiskt inte riktigt vad som är på gång och tycker att det behövs snabbare åtgärder.

Viktigast av allt är en arbetstidsförkortning som ger ordentligt med utrymme för vila och återhämtning. Något som Johanna Strandberg menar vore attraktivt också för att kunna nyanställa och locka tillbaka personal som slutat.

Besvikna på Vårdförbundet

Förutom kortare arbetstid står det också bland annat ”Dyrare att köpa in resurser”, ”Vården blöder kraftigt” och ”Vi värnar om patienterna” på plakaten som ska bäras under lördagens demonstration.

I Nyköping finns också sjuksköterskor som är besvikna på Vårdförbundet och tycker att de har fått för lite information om de förhandlingar som förs och har förts mellan landstinget och Vårdförbundet.

– Vi har ingen aning om ifall Vårdförbundet har tagit upp våra krav i förhandlingarna och tycker att vi inte får så mycket svar från våra fackliga företrädare. Vi vill veta att de tar upp våra frågor när de träffar arbetsgivaren, säger Johanna Strandberg.

Gjort en arbetsmiljöanmälan

Maria Billemark Öqvist är ordförande för Vårdförbundet i Sörmland och hon försäkrar att både arbetsmiljö och arbetstid är frågor som hela tiden lyfts i de samtal man har med arbetsgivaren.

– Vi är väl medvetna om de problem som finns både i Nyköping och på de andra sjukhusen i Sörmland och har försökt ta upp det både lokalt och övergripande många gånger, säger hon.

Vårdförbundet har gjort en 6:6 a-anmälan om arbetsmiljöproblemen och är inte helt nöjda med arbetsgivarens svar.

– De har flera långsiktiga åtgärdsförslag, men vi anser inte att det räcker utan det behövs snabba åtgärder också. Just nu funderar vi därför på om vi ska gå vidare med vår anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Maria Billemark Öqvist.

Vad säger du om demonstrationen nu på lördag och det missnöje som finns bland sjuksköterskorna?

– Det finns många sätt att skapa debatt och dialog på, det här är också ett sätt att nå fram till politikerna.

Kommer du själv att vara där?

– Har jag möjlighet så går jag dit och tittar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida