Bristen på specialistsjuksköterskor

Betald utbildning får sjuksköterskorna att stanna

Betald utbildning får sjuksköterskorna att stanna
Totalt har 28 sjuksköterskor gått någon av de båda utbildningarna. Arkivbild: Janne Lindmark (Personen på bilden har ingen koppling till texten).

Intensivvårdsenheten för nyfödda barn på Östra sjukhuset i Göteborg har länge haft svårt att behålla sina sjuksköterskor och rekrytera nya. Men sedan de erbjudits utbildningar i neonatalvård  på betald arbetstid har trenden vänt.

– Det har gjort stor skillnad. Vi har ett fortsatt behov av att rekrytera, men arbetsmiljön har blivit avsevärt bättre sen arbetsgivaren började erbjuda utbildningar i neonatologi och neonatal intensivvård, säger Erika Roudén som är förtroendevald för Vårdförbundet på den neonatala iva-enheten i Göteborg.

Hon berättar att arbetsförhållandena tidigare var förfärliga på grund av den ständiga underbemanningen. Erfarna barnmorskor och sjuksköterskor, varav de flesta är specialistutbildade inom barn- eller intensivvård, försvann i en långt snabbare takt än man lyckades anställa nya.

Fler stannar

– I dag stannar betydligt fler eftersom de ser att de kan utvecklas inom verksamheten. Jag tror också att utbildningarna bidragit till att öka tryggheten och säkerheten hos de enskilda sjuksköterskorna, säger Erika Roudén.

Möjligheten att läsa grundläggande neonatologi och neonatal intensivvård på betald arbetstid har funnits sedan 2016, efter ett beslut i Västra Götalandsregionens personalutskott. Alla anställda sjuksköterskor som inte tidigare gått utbildningarna har möjlighet att gå dem, liksom alla som har för avsikt att börja jobba på avdelningen.

Lättare rekrytera

Att satsningen varit lyckad syns tydligt i bemanningsstatistiken från 2014 fram till i dag:

Under 2014 och 2015 slutade 32 sjuksköterskor medan endast 22 rekryterades.

Sedan erbjudandet om utbildning kom 2016 har situationen blivit den omvända. I fjol fram till halvårsskiftet i år slutade 7 sjuksköterskor samtidigt som 23 nya började. 

Totalt har 28 sjuksköterskor gått någon av de båda utbildningarna. Enligt regionens HR-strateg, Gunilla Persson, jobbar samtliga utom två kvar på avdelningen. De två andra kommer från den övriga neonatalvården i länet där de fortfarande arbetar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida