Bristen på specialistsjuksköterskor

Ständigt för få intensivvårdsplatser för barn

Ständigt för få intensivvårdsplatser för barn
På barnintensiven i Lund liksom på landets övriga intensivvårdsavdelningar för barn hade man kunnat öppna fler platser om det fanns tillräckligt med specialistutbildade sjuksköterskor. Arkivbild: Anders Olsson

I dagsläget finns endast 27 intensivvårdsplatser för barn öppna i landet. Detta trots att det är budgeterat för 48 platser. Den främsta orsaken är bristen på specialistutbildade sjuksköterskor.

Det framkom vid ett möte med representanter från specialistutbildningarna för sjuksköterskor, universitetssjukhusen och Socialstyrelsen som hölls på Skånes universitetssjukhus i Lund i dag.

Syftet med mötet var att tillsammans försöka enas om konkreta åtgärder för att öka kapaciteten på de fyra befintliga barnintensivvårdsavdelningarna, biva, vid sjukhusen i Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Fick inte rätt vårdnivå

Uppskattningsvis ett hundratal barn fick under 2016 inte den högspecialiserade intensivvård som de skulle ha behövt eftersom det inte fanns tillräckligt med biva-platser.

Det berättade Elisabet Olhager, verksamhetschef för biva och barnkirurgin vid Skånes universitetssjukhus. Hon och Helena Winberg, ordförande i Svensk förening för barnanestesi och barnintensivvård, deltog vid en pressträff under eftermiddagen.

– Jag kan inte säga exakt hur barnen har drabbats, men de skulle ha klarat sig bättre på en barnintensivvårdsavdelning än på en vanlig intensivvårdsavdelning. Det här har betydelse för livskvaliteten, men kan också vara livsavgörande, sa Helena Winberg.

Det har varit brist på biva-vårdplatser under en lång rad av år. Ibland har barn från Sverige fått skickas till andra sjukhus i Norden eftersom de inte kunnat erbjudas vård här hemma.

Finns ingen quick-fix

Grundorsaken till att så få platser kan hållas öppna är att det saknas specialistutbildade sjuksköterskor.

Någon quick-fix för hur man ska lyckas behålla de mest erfarna sjuksköterskorna och kunna rekrytera nya med tillräcklig kompetens finns inte. Men Elisabeth Olhager räknade upp en rad faktorer som är viktiga för att säkra tillgången på specialistutbildade sjuksköterskor.

  • Bättre löner.
  • Bättre lönestruktur.
  • Bättre karriärmöjligheter.
  • Bättre arbetstider.
  • Internutbildning.

Allt fler landsting har, eller håller på, att införa speciella utbildningstjänster enligt Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring, AST.

Senast nu i veckan slöts ett avtal mellan Vårdförbundet och Region Skåne som gör det möjligt för den som vill specialistutbilda sig att få full lön och fri tillgång till läromedel under utbildningen.

Tror på karriärstegar

Det tror Elisabet Olhager på sikt kan bidra till att fler sjuksköterskor väljer att specialistutbilda sig.

– Jag tror också att man måste jobba med karriärstegar som är kopplade till en löneutveckling, precis som för läkarna.

På mötet i dag diskuterades också behovet av en nationell samordning av tillgången på barnintensivvårdsplatser och en nationell transportfunktion för att snabbt kunna skicka svårt sjuka barn till en barnintensivvårdsplats. Frågan har diskuterats med Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men ännu har ingenting hänt.

Antal biva-platser per ort

I dag finss endast 27 barnintensivvårdsplatser öppna i Sverige, vilket är bland det lägsta antalet i hela Europa.

Så här ser det ut på de fyra orter som har biva.

  • I Lund är 6 av 11 möjliga platser öppna.
  • I Göteborg är 8 av 12 platser öppna.
  • I Stockholm är 11 av 21 platser öppna.
  • I Uppsala är 2 av 4 platser öppna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida