dialys

Vill ha specialistsjuksköterskor i njurmedicin

Vill ha specialistsjuksköterskor i njurmedicin
Det behövs fler sjuksköterskor med specialistkunskaper i njurmedicin, anser Njurförbundet som vill se en särskild utbildning. Arkivbild: Colourbox

Njurförbundet föreslår att det införs en specialistutbildning i njurmedicin för att få fram fler sjuksköterskor som kan arbeta med dialyspatienter.

Förslaget fördes fram på ett möte med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i måndags, skriver Dagens Medicin.

Njurförbundet har länge oroat sig för problemen i dialysvården och särskilt kompetensbristen.

– Det vi framförde var att man måste säkerställa personalbemanningen när det gäller dialyssjuksköterskor, säger Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet, till Dagens Medicin.

Bristen på sjuksköterskor inom dialysvården blir särskilt kännbar för patienterna under sommaren. Möjligheten att åka på semester är liten eftersom få sjukhus klarar att erbjuda dialys till patienter från andra håll i landet.

– Det innebär att många som har dialys inte kan åka till sommarstugan eller någon annanstans utan måste stanna hemma hela semestern, säger Håkan Hedman, till Dagens Medicin.

Vårdfokus har tidigare bland annat berättat om bristen på sjuksköterskor vid dialysmottagningen på Karolinska i Huddinge, se länkar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida