Student

”Använd studenterna mer”

”Använd studenterna mer”
Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet student, och Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Vårdförbundets studenter vill ha större inflytande i Vårdförbundet och bättre förutsättningar att sköta sitt uppdrag. Förbundsordförande Sineva Ribeiro håller med: Studenterna behöver få mer utrymme.

17 november 2020

Under förra veckan höll Vårdförbundet student sitt årsmöte. En punkt på dagordningen som röstades igenom var att nya studentstyrelsen ska ta fram ett förslag till Vårdförbundets styrelse om ett system för ekonomisk ersättning – alltså någon form av betalning till studentstyrelsens representanter.

– Vi ska vara studenter på heltid, vi vill inte ha någon heltidsarvoderad. Men det vore bra att få ersättning för några timmars arbete i veckan, säger Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet student.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Många sena kvällar

I dag får styrelsens ledamöter 500 kronor i ersättning, förutom resa och boende, för möten de deltar i. Vilket är cirka 10 möten per år. Men större delen av arbetet i studentstyrelsen sker ideellt, vid sidan av studier och extrajobb som de flesta studenter har, berättar Nadja Ståhl, som själv hoppar in extra på en akutmottagning samtidigt som hon studerar till sjuksköterska och har familj.

Det är många sena kvällar, efter nattning av barn, som hon suttit vid datorn och skrivit på debattartiklar, svarat på mejl och gjort annat jobb i sin roll som studentordförande. Hon tycker inte att hennes tid räcker till. Hon vill göra mer för Vårdförbundets studenter och samma sak upplever alla i studentstyrelsen, berättar hon.

Skippa några extrapass

Tanken med ersättningssystemet, som studentstyrelsen kommer att lämna som förslag till förbundsstyrelsen, är att studentstyrelsens ledamöter ska kunna skippa några pass på extrajobbet och lägga tiden på studentfackligt arbete istället.

– Vi är en organisation som representerar 10 000 medlemmar, men bara 9 förtroendevalda. Vi har ett stort uppdrag, men inte alltid de rätta förutsättningarna. Om vi ska kunna leverera måste vi få en bättre arbetsmiljö, säger Nadja Ståhl.

Väntar på förslaget

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro förstår situationen. Hon arbetade själv under hela sin studietid och är medveten om att många som studerar till Vårdförbundets yrkesgrupper också är lite äldre, många med barn och familj, berättar hon.

– Jag har haft en dialog med studentstyrelsen om detta och bett om konkreta förslag på ersättningssystem, som förbundsstyrelsen kommer att ta ställning till, säger Sineva Ribeiro.

Bjud in oftare

Hon vill också uppmana alla i Vårdförbundet, inte minst de lokala ordförandena, att använda sig av studenternas kunskap och engagemang. Själv försöker hon bjuda med sin studentordförandekollega Nadja Ståhl på så många möten som möjligt, där vårdens framtid och nya i yrket diskuteras.

– Vi behöver våga släppa in studenterna i de beslutande rummen, i maktstrukturen. De har ett jätteengagemang, som handlar om vårdens framtid, och är de som ska leda förbundet i framtiden, säger Sineva Ribeiro.

Vill ta mer plats

Det här är också något som studenterna efterfrågar. Trots att studentorganisationen funnits i sju år och trots att studenter är fullvärdiga medlemmar i Vårdförbundet så anser studentstyrelsen – och studenterna – att de fortfarande involveras för lite, i allt från stora nationella kampanjer till det som sker i det lokala fackliga arbetet.

– Det här är något jag kommer att fortsätta lyfta och driva i den nya styrelsen, det är klart att vi ska involveras mer. Det räcker inte bara att säga att vi studenter är fullvärdiga medlemmar, förbundet måste också visa det, säger Nadja Ståhl.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida