Fackligt

Biomedicinsk analytiker i täten för Vårdförbundets studenter

Biomedicinsk analytiker i täten för Vårdförbundets studenter
Nya studentstyrelsen: Max Södergren, Björn Johansson, Johan Brattefjäll, Sigmund Sundelin, Anton Bräutingam, Sophia Godau, Johanna Gustafsson Vrågår och Eskil Björnestad. I bilden saknas vice ordförande Oscar Martinez Martinez. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundet student har fått en ny styrelse, med män i majoritet och en blivande biomedicinsk analytiker som ordförande.

22 november 2018

Sofia Godau studerar till biomedicinsk analytiker i Sundsvall, där hon också har en plats i Vårdförbundets ”vanliga” avdelningsstyrelse. Det har gett henne en bra plattform att lyfta studentfrågor lokalt, berättar hon. Nu har hon också röstats fram till ordförandeposten i Vårdförbundets studentorganisation, Vårdförbundet student.

Nytt gäng

Den nya studentstyrelsen sticker ut på flera sätt. För första gången är de flesta ledamöterna män och aldrig tidigare har en biomedicinsk analytiker gått i täten för Vårdförbundets studenter.

Sofia Godaus blivande yrkeskår är en minoritet i Vårdförbundet. Det har fått henne att fundera över om hon verkligen är rätt person att leda och representera alla förbundets studenter.

– Först tänkte jag att jag inte kan vara ordförande eftersom jag inte är sjuksköterskestudent. Men sedan kom jag fram till att, jo det kan jag! Jag tror inte att någon tidigare ordförande tänkt att de inte kan representera biomedicinska analytiker, säger hon.

Bli starkare

Hennes främsta fokus som ny ordförande blir att fortsätta det arbete hennes företrädare påbörjat: Att stärka Vårdförbundet student som organisation både internt och externt genom att strukturera och styra upp arbetet med studentfrågorna och göra det mer attraktivt att vara studerandemedlem i Vårdförbundet.

Hon tror det blir lättare nu, eftersom Vårdförbundets kongress i våras beslutade att skriva in studentorganisationen i förbundets stadgar. Efter det har stödet förstärkts, berättar Sofia Godau.

– Jag har märkt stor skillnad. Vi har fått kontaktpersoner i Vårdförbundets förbundsstyrelse och haft regelbundna möten med Vårdförbundets kanslichef, bland annat.

Varför behövs studenterna i förbundet?

– Det är vi som kommer att vara framtidens yrkesverksamma. Därför är det jätteviktigt att lokalavdelningarna och hela Vårdförbundet förstår att studenter är viktiga och att vi behöver satsa på utbildningsfrågorna och jobba för hög kvalitet på utbildningarna.

– Vi har också ett annat perspektiv på medier och teknik som Vårdförbundet borde utnyttja. Jag känner ofta att lokalavdelningarna kan ha svårt att anpassa sitt beteende, exempelvis på sociala medier, efter yngre medlemmar. Bland studenter finns också Vårdförbundets största rekryteringspotential, säger Sofia Godau.

Nybliven sjuksköterska

Hon efterträder Viviana Lundberg som nu är färdig sjuksköterska och jobbar på en neonatalavdelning i Helsingborg.

Viviana Lundberg fortsätter däremot som sammankallande för Sveriges hälso- och sjukvårdsstudenter, SHSS, ett nätverk hon själv tagit initiativ till och hon har också fått ordförandeposten i ENSA, European nursing student association.

Vårdförbundet student

  • Vårdförbundet studentorganisation har funnits sedan 2013.
  • Organiserar blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
  • Har i dagsläget drygt 10 000 medlemmar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida