utbildning

Färre sjuksköterskor ska utbildas i Linköping

Färre sjuksköterskor ska utbildas i Linköping
Allt fler sjuksköterskestudenter får svårt att klara examen. Arkivbild: Mostphotos

Efter stora problem med att studenter inte klarar tentor har Linköpings universitet beslutat att dra ner på antalet platser på sjuksköterskeutbildningen till hösten.

Antalet utbildningsplatser ska minska från 162 till 129 har universitetet beslutat. Genom att minska antalet platser hoppas Linköpings universitet att fler studenter ska kunna klara examen, skriver Östgöta Correspondenten.

Färre klarar examen

Vårdfokus har tidigare berättat om att regeringens satsning på att utbilda fler sjuksköterskor riskerar att missa målet eftersom allt färre klarar examen.

Läs också: Inte säkert att fler studenter ger fler sjuksköterskor

I Linköping har problemet med att studenterna inte klarar examinationer diskuterats mycket. En viktig del av förklaringen tror man är att det har varit svårt att fylla platserna och att antagningskraven sjunkit.

Sämre förutsättningar

Linköpings universitet lyckades inte ens fylla alla platser på utbildningen i Norrköping vid intaget till vårterminen 2019. Den som togs in med lägst betyg hade 0,05 i högskolepoäng av maximalt 2,0. Det motsvarar 12 i betyg. Tidigare låg snittet på 17-18.

Läs också: Lätt att komma in på sjuksköterskeprogrammet

? Meritvärdena har sjunkit regelbundet de senaste åren och det slår ut nu. Någonting säger det ju om man inte har så höga betyg från början. Man kanske inte alltid har så goda förutsättningar att klara akademiska studier, säger studievägledaren Ann-Christine Josefsson vid LiU, till Östgöta-Correspondenten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida