innovation

Hon fixade enkel lösning på vardagligt problem

Hon fixade enkel lösning på vardagligt problem
Maria Larsson kom på ett hjälpmedel för stödstrumpor och får ett stipendium på 50 000 kronor för att utveckla sin idé.

Att själv kunna ta av sina stödstrumpor är svårt för många äldre. Nu har sjuksköterskestudenten Maria Larsson kommit på en lösning och för det belönas hon med Queen Silvia Nursing Award och 50 000 kronor.

Maria Larsson, som utbildar sig till sjuksköterska i Kristianstad, fick idén en kväll när hon arbetade inom hemtjänsten. Hon funderade över att många äldre behöver hjälp med att ta av sina stödstrumpor men skulle vilja kunna klara det själva.

? Många äldre kan ganska enkelt få på sig sina stödstrumpor, men har mycket svårare att ta av dem. En kväll kom idén bara och jag började testa lite för att se om det kunde fungera, berättar Maria Larsson i ett pressmeddelande från Högskolan i Kristianstad.

Innovationsdagar

Hennes idé är ett enkelt hjälpmedel som sätts på uppe på sidorna och vid hälen av stödstrumpan, när den ska tas av.

? Att jag ens tänkte på problemlösning måste jag tacka innovationsdagarna som vi hade på vår utbildning för. Utan dem hade jag nog aldrig ens tänkt att jag kunde komma på några smarta lösningar, säger Maria Larsson.

Delas ut av drottningen

Priset, som är i form av ett stipendium på 50 000 kronor, får hon ta emot av drottning Silvia vid en ceremoni i april.

? Jag tänker använda pengarna till att utveckla min idé till verklighet. Jag tror verkligen att det är något som många kan ha nytta av, säger Maria Larsson.

Så här lyder juryns motivering:
”Maria är en driftig person med gedigen och lång erfarenhet inom vården. Hon utstrålar lugn, trygghet och en stolthet för yrket. Marias innovativa lösning kommer i första hand att öka friheten hos äldre och personer med nedsatt rörlighet. Den kommer även skapa förutsättningar för kostnadseffektivisering inom vården. Idén är en enkel lösning för att underlätta avtagningen av stödstrumpor utan hjälp, vilket stärker personens självständighet.”

Om priset

  • Queen Silvia Nursing Award är ett stipendium för sjuksköterskestuderande på grund- eller specialistnivå.
  • Innovationen ska vara något som bidrar till framtidens utveckling av vård och omsorg av äldre.
  • Stipendiet delas ut årligen till en sjuksköterskestudent som bidragit med en innovativ idé som främjar vård av äldre och personer med demenssjukdom.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida