Utbildning

Praktikproblemen i Borås på väg att lösas

Praktikproblemen i Borås på väg att lösas
Fatime Breznica, sjuksköterskestudent i Borås, har fått praktikplats i Ängelholms. Foto: Privat

"Jätteskönt", säger Fatime Breznic. Nu har de flesta sjuksköterskestudenter som tvingades vänta på att fullfölja sina studier vid högskolan i Borås fått praktikplats. Men två väntar fortfarande.

19 februari 2018

Inför vårterminens start vid Högskolan i Borås stod 19 sjuksköterskestudenter på väntelista. Inte för att komma in på utbildningen, utan för att få fortsätta termin fyra.

De hade alla haft studieuppehåll efter termin tre för att de inte klarat vissa obligatoriska tentor. Trots att de pluggat ikapp kunde de inte fortsätta utbildningen för att det saknades praktikplatser inom slutenvården.

– Tredje terminen är för späckad med tunga kurser Då får inte livet komma emellan studierna på något vis. Men det gjorde det för mig, säger Fatime Breznica, 21 år, en av de drabbade studenterna som Vårdfokus pratat med.

Praktik i Skåne

Nu är hon av dem som det har löst sig för. Hon har fått en placering – på en medicinavdelning på sjukhuset i Ängelholm i Skåne.

– Jag har flyttat ner till min syster i Lund och pendlar till Ängelholm. Det känns faktiskt bra. Eftersom det blev så uppmärksammat kändes det som om fler sträckte ut sina händer och hjälpte Borås Högskola i det här fallet. De fick många platser runtom, som i Trollhättan, Eksjö och Ängelholm.

Hur känns det att vara igång med utbildningen igen?

– Det känns jätteskönt. Jag är så glad. Och nu när jag gör praktiken och får känna på sjuksköterskeyrket på riktigt känns det verkligen rätt, säger Fatime Breznica.

Enligt Högskolan i Borås ska vfu-problemet snart kunna vara löst även för de två studenter som i dagsläget fortfarande väntar.

Långsiktiga lösningar

Svårigheterna för vården att få fram praktikplatser med god kvalitet till den växande och efterfrågade gruppen sjuksköterskestudenter är ett stort nationellt problem, menar Ingela Rydström, senior biträdande professor och Kristina Nässén, studierektor, på högskolan i Borås.

För att hitta en långsiktig och hållbar lösning för utbildningens verksamhetsförlagda del håller högskolan bland annat på med en revidering av utbildningsplanen.

”På grund av den pågående neddragningen av antalet vårdplatser inom sluten vård och den ökande vården i hemmet, arbetar vi nu med att möta framtidens krav på nyutbildade sjuksköterskor samtidigt som vi försöker lösa problemet med antalet minskade VFU-platser inom sluten vård”, skriver högskolan.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida