Sjuksköterskestudenter vägrar ta jobb som inte lönar sig

Avgångsstudenterna på sjuksköterske-utbildningarna i Stockholm har gemensamt bestämt sig för att kräva minst 20 000 kronor i ingångslön när de till sommaren för första gången söker jobb som legitimerade sjuksköterskor. Får de inte det tänker de tacka nej.

25 februari 2008

– Fortfarande tycker vi att 20 000 är alldeles för lågt, det är för att få alla studenterna att gå med i kampanjen. Målet är 25 000 kronor, men vi har sagt att vi börjar med 20 000 den här sommaren.  Sen får vi se vilka krav de ställer som går ut till jul.

Det säger Linda Söderqvist som går sista terminen på Röda Korset högskola. Liksom de övriga studenterna vid Stockholms fyra högskolor med sjuksköterskeutbildningar tar hon examen den 4 juni i år.

Stor uppslutning

– Uppslutningen är stor. Målet är att alla ska tacka nej om de erbjuds jobb under 20 000 kronor. Och det vet jag att de flesta kommer att göra.  Så fort någon tackar nej får hela klassen ett mail om det.

Förhoppningen hos de flesta är naturligtvis att ingångslönerna i Stockholm, som i dag pendlar mellan 19 300 och 19 700 kronor på akutsjukhusen, ska landa en bit över 20 000. Avgångsstudenterna har därför bjudit in arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, landstingschefer, sjukhusdirektörer och medierna till ett framtidsmöte den 5 mars. Mötet börjar klockan 19 och hålls i Jacob Berzelius sal på Karolinska institutets campus i Solna.

Får stöd av Stockholmsavdelningen

Men vad händer om ni inte får den lön ni kräver?

– Då får vi försöka hitta alternativa arbeten. Man kanske kan jobba som undersköterska där man jobbade förra sommaren. Lönen är ju i princip densamma, säger Linda Söderqvist.

Vårdförbundets Stockholmsavdelning har ställt sig bakom aktionen och dessutom sett till att den blir känd på samtliga sjuksköterskeutbildningar i landet. Det är därför inte osannolikt att liknande kampanjer inom kort startar runt om i Sverige.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida