Umeå kommun höjer ingångslönen för sjuksköterskor till 26 000 kronor

Bjuder över landstinget för att kunna rekrytera nyexaminerade sjuksköterskor inför sommaren.

För tredje året i rad höjer Umeå kommun ingångslönen för nya sjuksköterskor med en tusenlapp, nu till 26 000 kronor. Både kommunen och Västerbottens landsting har sedan flera år svårt att locka till sig sjuksköterskor. Under förra sommaren valde nya sjuksköterskor bort landstinget till förmån för kommunen som erbjöd högre lön. Men sedan i höstas har landstinget matchat kommunens ingångslön till den lägsta nivån 25 000 kronor.

Tusenlapp mer

Nu tar kommunen ett kliv till och höjer med en tusenlapp. Umeå kommun behöver rekrytera omkring 40 sjuksköterskor inför sommaren.

– Vi värderar sjuksköterskor och deras kompetens högt och tycker det är viktigt att spegla det i en positiv löneutveckling, säger Hans-Erik Eriksson, personalchef inom område Vuxna på Umeå kommun.

Vårdförbundets styrelseledamot i Västerbotten, Helena Forss Johansson, menar att det är helt nödvändigt att arbetsgivarna gör sig attraktiva genom att höja lönerna. Vårdförbundet har påpekat för arbetsgivarna och politikerna att det är ovanligt få som tar examen från sjuksköterskeutbildningen. Nu i januari tar bara 46 av 78 registrerade studenter examen.

Många avhopp

– Det är en oroväckande utveckling att många studenter väljer att hoppa av utbildningen. Visst finns det en del naturliga orsaker, som föräldraledigheter, men vår dialog med studenterna visar att den största orsaken är arbetsvillkoren inom vården. De upptäcker under sina praktikperioder att arbetsmiljön är för tuff.

Som Vårdfokus tidigare berättat är sjuksköterskebristen stor även på landstingssidan. Många platser hålls därför stängda och planerade operationer skjuts på framtiden.

Senast i dag på morgonen tvingades en av kirurgavdelningarna vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå tillfälligt slå igen verksamheten. Av totalt 67 platser på kirugklinken är nu 26 platser stängda.

Enligt verksamhetschefen Torbjörn Myrnäs saknas det 17-18 sjuksköterskor. Av dem som nu tar examen har kirurgkliniken endast lyckats anställa fyra stycken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida