Dålig kvalitet på självtest för celiaki

Apotekets snabbtest för glutenintolerans ger falskt positiva svar i nio fall av tio. »Det är snudd på skandal«, säger biomedicinska analytikern Anna-Karin Åberg.??

När hon letade oberoende studier om hur pålitligt testet är fann hon inte några. Så hon inledde en egen. Som medlem i det externa kvalitetssäkringsorganet Equalis expert­grupp i immunologi har Anna-Karin Åberg under många år utvärderat olika analysmetoder för just glutenintolerans. Hon lät därför erfaren laboratoriepersonal vid 17 primärvårdslaboratorier använda snabbtestet – en lansett och en mätsticka – samtidigt som de tog ett blodprov från varje patient för en jämförande analys vid laboratoriemedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.?

Totalt gjordes 420 tester. Av 404 negativa svar i referenslaboratoriet rapporterades 47 som positiva med snabbtestet, medan 6 av 11 positiva svar missades helt med snabbtesterna. Bara 1 av 10 positiva svar med självtestet var i själva verket celiaki.??

– Man kan lika gärna kasta krona eller klave. Ett sådant här test gör att en del människor som faktiskt är glutenintoleranta tror att de inte är det, säger Anna-Karin Åberg.?

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida