Har du tråkigt på labbet? Flytta till Gotland

På Visby lasarett utvecklas det multidisciplinära sjukhuslaboratoriet för fullt. Här roterar personalen mellan de olika labben.?

Det är stimulerande att få göra så vitt olika saker som jag får göra här. Det gör att man inte tröttnar så lätt på jobbet.«?

Biomedicinska analytikern MatiasLundström sitter framför två datorskärmar i ett litet enskilt rum på Visby lasaretts fysiologiska laboratorium. På skärmarna rör sig kontinuerligt en lång rad av konformade ultraljudsbilder som visar hur ett hjärta mår.?

Men egentligen hör han hemma på det klinisk kemiska laboratoriet och blodcentralen. För några år sedan gick en förfrågan ut om någon kunde tänka sig att även skaffa sig kompetens för att emellanåt köra arbets-ekg. Matias nappade. Senare har han även lärt sig att göra ultraljud på hjärtan.?

– Jag har alltid tyckt att hjärtat är en häftig apparat, säger Matias som inte läste speciellt mycket fysiologi under sin grundutbildning.?

I dag arbetar han med de fysiologiska undersökningarna cirka en dag i veckan. Resten av tiden är han på klinisk kemiska laboratoriet.?

Kan du tänka dig att även lära dig andra delar, exempelvis mikrobiologi? ?

– För ett tag får nog det här räcka. För att ha koll på läget kan man inte hålla på med för många specialiteter samtidigt, säger Matias.??

Sedan mars i år ingår samtliga sex laboratorier på sjuhuset i en och samma organisation: Laboratoriemedicinskt centrum Gotland. Inte minst märks det genom att alla numera har ett gemensamt personalrum.?

När biomedicinska analytikernas nordiska kongress, nml, hölls i Visby i början av september presenterades den nya organisationen för ett fullsatt auditorium. Föreläsningen hölls av Joyce Jakobsson som kom till Sverige från Filippinerna 2005.?

– På den här arbetsplatsen får jag nytta av allt det jag lärde mig under biomedicinska analytikerutbildningen i mitt hemland. Jag tror inte att det är bra att jobba med samma sak jämt. Dels blir det tråkigt i längden, dels är det viktigt att känna att man utvecklas i arbetet, säger hon när vi träffar henne i laboratoriets provtagningsrum.??

Sedan ett par år utför sjukhuslaboratoriet även vattenanalyser åt kommunen. En av dem som varvar arbetet på det klinisk kemiska laboratoriet med mikrobiologiskt analysarbete av vatten är Marianne Lindberg Lagerin.?

– Eftersom jag har gått generalistutbildningen tycker jag att det här är guld. Här får jag använda mina kunskaper inom både kemi och mikrobiologi, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida