Sjuksköterskebristen

Fem ambulanssjuksköterskor till kirurgen i Falun

Fem ambulanssjuksköterskor till kirurgen i Falun
Ambulanssjuksköterskorna ska jobba på kirurgen till slutet av januari. Arkivbild: Mostphotos

Erbjudandet om 150 procent i lön har lockat över fem sjuksköterskor från ambulansen till kirurgen i Falun — som fått ställa in canceroperationer på grund personalbrist.

Under lång tid har kirurgkliniken på lasarettet i Falun arbetat precis på gränsen för vad som går, med sjuksköterskebrist, stängda vårdplatser och tung arbetsbelastning.

När avdelningen fick ta hand om några patienter med extra långa inläggningstider och stort behov av vård så blev det droppen som fick bägaren att rinna över, berättar divisionschefen Tomas Riman.

Under två veckor har det därför varit operationsstopp för planerade operationer. Patienter med cancer och andra tidskritiska sjukdomar har fått tunga telefonsamtal om att deras operationer är inställda.

Minst 50 operationer uppskjutna

Det handlar om totalt 50-70 patienter som fått sina operationer uppskjutna på grund av sjuksköterskebristen, varav ett 30-tal med cancer eller andra sjukdomar som egentligen borde ha opereras så fort som möjligt, berättar Tomas Riman.

Nästa vecka börjar kliniken operera igen, då är cancerpatienter prioriterade. De första skrevs in i dag.

När bemanningskrisen hade gått så långt att canceroperationer var tvungna att ställas in erbjöd landstinget 150 procent i lön till ambulanssjuksköterskor som snabbt kunde ta kortare vikariat på kirurgen, eftersom tillgången till sjuksköterskor bedömdes vara god inom ambulanssjukvården.

Av de som lockats av erbjudandet har fem bedömts som lämpliga.

– De kommer till kirurgen de kommande veckorna och ska med två veckors inskolning kunna göra ett bra arbete, säger Tomas Riman.

Har väckt ilska

Att mindre erfarna ska komma in och jobba med betydligt högre löner, efter år av slit för att få verksamheten att gå runt, har väckt frustration och ilska hos den ordinarie personalstyrkan.

– Personalen är skitförbannad, berättade Anna Persson Leppänen, fackligt förtroendevald på kirurgen, för Vårdfokus förra veckan.

Enligt Tomas Riman har ledningen hanterat missnöjet genom ”diskussioner”. Han hoppas på förståelse och anser själv att det viktigaste nu är att den kortsiktiga lösningen ska förbättra arbetsmiljön och göra det möjligt att ge patienter den vård de behöver. Förhoppningen är att kunna öppna fler vårdplatser inom några veckor.

Ser över scheman

Personalens behov av mer återhämtning är också under diskussion, enligt Tomas Riman.

– Vi ska se över arbetsmiljön med en ordentlig kartläggning och ska titta på arbetstidsmodeller och se om det finns någon som skulle fungera bättre, som kan ge mer återhämtning.

Hittills har inte Vårdförbundet bjudits in till några överläggningar, enligt Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

– Eftersom det handlar om viktiga villkor som gäller våra medlemmar så är det en fråga där arbetsgivaren ska bjuda in oss, säger hon.

Detta har hänt:

  • Under två veckor i oktober har kirurgkliniken i Falun stoppat planerade operationer på grund av sjuksköterskebrist och hög arbetsbelastning.
  • Framför allt har cancerpatienter med tumörer i mage och tarmar och patienter med prostatacancer drabbats.
  • Totalt är 24 av 74 vårdplatser på kirurgen i Falun stängda på grund av bemanningsproblem.
  • I dagsläget saknas det tio ordinarie sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida