Helsingborg döms att betala en miljon för överbeläggningar

Helsingborg döms att betala en miljon för överbeläggningar
Den här felplacerade sängen kostar Helsingborgs lasarett en miljon kronor. Foto: Arbetsmiljöverket

Region Skåne tvingas trots allt betala en miljon kronor i vite efter att sjukhussängar stått för trångt placerade på Helsingborgs lasarett. Kammarrätten upphäver Förvaltningsdomstolens tidigare beslut om att sänka vitet till 300 000 kronor.

4 december 2012

Efter att Region Skåne i många år nonchalerat förbudet mot att placera sängarna för trångt beslutade Arbetsmiljöverket i september förra året att höja vitesbeloppet till en miljon kronor.

Trots det upptäckte Arbetsmiljöverket vid en inspektion i april i år att Helsingborgs lasarett bröt mot förbudet. Myndigheten vände sig till Förvaltningsrätten för att få miljonvitet utdömt. Men eftersom lasarettet förklarade att man arbetar med att lösa problemet med överbeläggningar och att nya vårdplatser är på gång valde Förvaltningsrätten att sänka vitet till 300 000 kronor.

Arbetsmiljöverket överklagade domen till Kammarrätten, som nu förklarat att hela vitesbeloppet på en miljon kronor ska betalas av regionen. Att lasarettet lovat nya platser spelar enligt Kammarrätten ingen roll, eftersom det ska ske först om fem år.

Lasarettet har struntat i förbudet ända sedan 2005. Efter Arbetsmiljöverkets beslut om att höja vitesbeloppen vid felplacerade sängar har dessutom över 200 anmälningar om brott mot förbudet kommit in från olika skyddsombud på sjukhuset. Eftersom tidigare vitesbelopp har varit verkningslösa ser Kammarrätten miljonvitet som nödvändigt.

Kammarrättens beslut kan komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida