Personalbristen

Allt fler stängda vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist

Allt fler stängda vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist
På Sveriges 23 största sjukhus står sammanlagt 1 506 vårdplatser tomma. Arkivbild: Colourbox

Var tionde vårdplats står tom. "Det är inga smickrande siffror", erkänner sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och säger att det inte räcker med att utbilda fler sjuksköterskor.

12 december 2016

1 506 vårdplatser på 23 av Sveriges största sjukhus står tomma. Det visar en kartläggning som SVT:s Agenda gjort. Avdelningar stängs ner på grund av personalbrist och patienter skickats hem.

Bara var tredje svensk tycker att vården fungerar bra, enligt en ny undersökning. Det är inga smickrande siffror, konstaterade sjukvårdsminister Gabriel Wikström i Agenda, men menade att det är bra att korten nu är på bordet och att hela systemet måste ställas om. 

– Jag beklagar den situation som många befinner sig i i dag. Det här visar ju att vi behöver inte bara lösa vårdsplatsbristen, men också ge bättre information till patienten så att man vet vad man kan förvänta sig av vården.

Antalet utbildningsplatser för barnmorskor, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor har byggts ut med cirka 1 500, av dem 600-700 för specialistsjuksköterskor, framhöll Gabriel Wikström.

– Men samtidigt måste vi göra mer för att ta hand om de som redan jobbar i vården – se till att de har en bra arbetsmiljö, se till att de får utlopp för hela deras kompetens och se till att skapa bättre lön och bättre service runtom kring dessa personer.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida