Skyddsutrustning

Kraftig ökning av anmälda skador av ansiktsskydd

Kraftig ökning av anmälda skador av ansiktsskydd
Olika typer typer av hudbesvär är den vanligaste skadan som vårdpersonal rapporterat till Arbetsmiljöverket . Foto: Getty Images.

UPPDATERAD. Hittills i år har 175 anmälningar om skador orsakade av andningsskydd kommit in till Arbetsmiljöverket. Tidigare år anmäldes bara enstaka fall.

Mellan 2015 och 2019 gjordes en enda anmälan om skador orsakade av ansiktsskydd i vården. Förra året var antalet 26. Hittills i år har Arbetsmiljöverket fått in 175 anmälningar om skador orsakade av andningsskydd från personal inom vård och omsorg.

De vanligaste problemen som rapporteras kommer från huden, tätt följt av besvär från luftvägar och andningsorgan. Många och långa timmar bakom täta andningsskydd har bland annat gett personalen besvär som trycksår, huvudvärk, maskne (maskutlöst akne) och näsblod — något som Vårdfokus tidigare berättat om.

Det är arbetsgivarens ansvar att skydda personalen från skador och se till att arbetet anpassas efter medarbetarens behov. Det bekräftar Gunnar Sundqvist som arbetar med arbetsmiljöfrågor inom Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Man kan jämföra med latexallergier. Där är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla latexfria plasthandskar för de som behöver. När det gäller andningsskydd får man prova olika modeller för att se om det fungerar bättre.

Men om det inte finns några andra alternativ?

– Då kanske det går att få andra uppgifter en del av dagen där man inte behöver använda andningsmask, eller ta fler pauser. Vi kan inte frångå Folkhälsomyndighetens riktlinjer när det gäller skyddsutrustning i vården, säger Gunnar Sundqvist.

Artikeln uppdaterades den 6 maj 2021 med det korrekta antalet anmälda skador relaterade till andningsskydd som kommit till Arbetsmiljöverket under 2015-2021.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida