Skyddsutrustning

Kraftig ökning av anmälda skador av ansiktsskydd

Kraftig ökning av anmälda skador av ansiktsskydd
Olika typer typer av hudbesvär är den vanligaste skadan som vårdpersonal rapporterat till Arbetsmiljöverket . Foto: Getty Images.

Förra året fick Arbetsmiljöverket in nära 300 anmälningar om skador orsakade av andningsskydd i slutenvården. Tidigare år anmäldes bara enstaka fall.

I vanliga fall brukar Arbetsmiljöverket få in ungefär en till två anmälningar per år från slutenvården om skador som orsakats av andningsskydd. Under pandemins första år 2020 registrerades närmare 300 anmälningar.

Om man ser till hela vård- och omsorgssektorn landar antalet anmälningar på drygt 700 stycken förra året, jämfört med drygt fyra till sju per år tidigare år.

De vanligaste problemen som rapporteras kommer från huden, tätt följt av besvär från luftvägar och andningsorgan. Många och långa timmar bakom täta andningsskydd har bland annat gett personalen besvär som trycksår, huvudvärk, maskne (maskutlöst akne) och näsblod — något som Vårdfokus tidigare berättat om.

Det är arbetsgivarens ansvar att skydda personalen från skador och se till att arbetet anpassas efter medarbetarens behov. Det bekräftar Gunnar Sundqvist som arbetar med arbetsmiljöfrågor inom Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Man kan jämföra med latexallergier. Där är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla latexfria plasthandskar för de som behöver. När det gäller andningsskydd får man prova olika modeller för att se om det fungerar bättre.

Men om det inte finns några andra alternativ?

– Då kanske det går att få andra uppgifter en del av dagen där man inte behöver använda andningsmask, eller ta fler pauser. Vi kan inte frångå Folkhälsomyndighetens riktlinjer när det gäller skyddsutrustning i vården, säger Gunnar Sundqvist.

Hittills i år har Arbetsmiljöverket registrerat 213 anmälningar om andningsskydd från slutenvården och totalt 674 från hela vård- och omsorgssektorn.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida