skyddsutrustning

Studie: Skador från skyddsutrustning kan lindras

Studie: Skador från skyddsutrustning kan lindras
Syftet med studien var att testa hur en serie åtgärder och utrustning kunde motverka skador och smärta i ansiktet. Foto: Getty Images

Tryckskador i ansiktet orsakade av skyddsutrustning kan lindras med rätt sorts hjälp. Det visar en studie på ett sjukhus i Irland, där vårdpersonal fått testa en serie vårdgivande åtgärder med gott resultat.

Som Vårdfokus skrivit om i flera artiklar är det inte ovanligt att vårdpersonal drabbas av besvär orsakade av skyddsutrustning under pandemin. Akne-liknande utslag, andra hudproblem eller för den delen huvudvärk förekommer på många håll när munskydd stänger inne varm och fuktig utandningsluft och visiret trycker mot pannan.

Nyligen publicerades en studie kring åtgärder mot tryckskador på huden som följd av användning av skyddsutrustning i Journal of Wound Care. Syftet var att testa hur en serie åtgärder och viss utrustning – en slags ”care bundle”, som det beskrivs i ett pressmeddelande – kunde påverka utvecklingen av den typen av skador och smärta i ansiktet. Bakom den står forskare verksamma vid RCSI University of Medicine and Health Sciences i Irland.

Under två månaders tid förra året fick personalen på samtliga covidavdelningar inklusive iva samt akutmottagningen på ett större irländskt sjukhus ett kit med särskilt utvald skyddsutrustning, rengöringsmedel i form av våtservetter, fuktgivande kräm, medicinsk skyddstejp samt en informationsbroschyr. Data samlades sedan in med hjälp av intervjuer och en enkät.

Av de 3000 personer som deltog svarade 114 på enkäten. 29 procent av dem rapporterade innan åtgärderna att de hade utvecklat tryckskador, men efter att de använt sig av de hjälpmedel de fått sjönk siffran till 8 procent. Slutsatsen av studien är att en systematisk användning av en serie förebyggande åtgärder samt prioritering av hudvård ger en fem gånger lägre risk att utveckla  tryckskador.

– De här skadorna kan vara smärtsamma för vårdpersonalen och i vissa fall utsätta dem för en ökad infektionsrisk. Detta är den första studien i sitt slag, gjord mitt under pandemin, i syfte att mildra förekomsten av tryckskador i ansiktet, säger Zena Moore, professor vid RCSI och en av forskarna bakom studien, enligt ett pressmeddelande.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida