Äldrevård

Miljard ska öka antalet sjuksköterskor i äldreomsorgen

Miljard ska öka antalet sjuksköterskor i äldreomsorgen
I dag fattar riksdagen beslut om en morot till kommuner som utökar sjuksköterskekompetensen. Arkivbild: Mostphotos

I dag väntas riksdagen fatta beslut om mer pengar till äldreomsorgen – bland annat till kommuner som anställer fler sjuksköterskor. En början på att åtgärda gamla problem och akuta brister som pandemin blottat.

För äldreforskare och äldrevårdens medarbetare kom inte pandemins hårda slag mot de äldsta och sköraste som någon överraskning.

— Nu konstateras det lite yrvaket från olika håll att pandemin har blottlagt bristerna i äldreomsorgen. Men de här bristerna har ju varit kända i tiotals år. Gapet mellan den allt mer vrånga verkligheten och de vackra visionerna om vad äldreomsorgen ska vara ökar för varje dag. Som jag ser det har politikerna lämnat personalen och tjänstemännen i sticket, sade Pär Schön, docent och äldreforskare vid Karolinska institutet, till Vårdfokus i oktober.

Vittnar om krisen

De äldre och sköra skulle skyddas, men i praktiken saknades skyddsutrustning, rutiner brast och få testades. Det vittnade 245 sjuksköterskor om i en granskning som Vårdfokus gjorde i höstas.

I december slog Coronakommissionen fast att Sverige misslyckats med att skydda sina äldre. Att anställda i stor utsträckning lämnats ensamma att hantera krisen och att strukturella brister som varit kända länge gjort att äldreomsorgen stått oförberedd och illa rustad att klara av en pandemi.

Sjuksköterskor dygnet runt

En av många synpunkter som kommissionen framförde var att sjuksköterskekompetens måste finnas på plats på alla särskilda boenden, dygnet runt under veckans alla dagar.

Det här tar finansutskottet upp i ett förslag som riksdagen väntas klubba igenom i eftermiddag. Förslaget gäller utökade satsningar på äldreomsorgen i årets statliga budget.

1600 sjukskötersketjänster

Framför allt handlar det om att öka personaltätheten och den medicinska kompetensen. Här finns bland annat en satsning på fler sjuksköterskor. En miljard, som motsvarar  cirka 1600 sjukskötersketjänster, ska fördelas till kommuner som kan visa upp att de anställt fler sjuksköterskor, redan har en hög sjukskötersketäthet eller på annat sätt utökat sjuksköterskekompetensen i äldreomsorgen.

Mer pengar till äldreomsorgen

  • Finansutskottet har på eget initiativ lagt fram ett förslag till riksdagen om mer pengar till äldreomsorgen i ändringsbudgeten för 2021.
  • Här finns bland annat 1 miljard kronor som ska motivera kommuner att utöka sjuksköterskebemanningen.
  • 300 miljoner avsätts för att öka läkarkompetensen och 33,15 miljoner för att fler undersköterskor ska kunna utbilda sig till specialistundersköterskor.
  • Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet ökas med totalt 4 322 100 000 kronor för 2021.

Källa: Finansutskottets betänkande

”Förslagen syftar till att börja åtgärda de akuta brister som Coronakommissionen pekar på, men också till att åtgärda de strukturella brister som varit kända en längre tid”, skriver finansutskottet i sitt betänkande.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida