Sahlgrenskas barnmorskor flyr
Värst är situationen på Mölndals sjukhus där tunga nattpass får erfarna barnmorskor att säga upp sig.
Förlossningen på Mölndals sjukhus har i åratal haft svårt att täcka upp nattpassen. Ett stort antal erfarna barnmorskor känner att de inte orkar jobba natt.
Sover dåligt
– Oron gör att de bara sover två-tre timmar mellan nattpassen. De blir desperata inför tanken på ett tio timmars nattpass till där de får vara glada om de hinner ta ett glas saft eller gå på toaletten. För dem som vill gå över till dag finns inga möjligheter, de får ingen stöttning i det, säger barnmorskan Matilda Olin Bergström, Vårdförbundets förtroendevalda på Mölndals förlossning.
En del barnmorskor har blivit intvingade att jobba natt och risken att det upprepas igen är ett av de skäl hon hört bakom uppsägningarna. Mölndals neonatalavdelning ska stänga och osäkerhet om hur det blir då spär på oron.
– Trots en hel del informationsmöten finns det fortfarande oklarheter och många känner att de inte får svar på sina frågor.
Brutet löfte
Dålig personalpolitik är ett annat skäl att sluta. Ett tredje är att förlossningsklinikens dåliga ekonomi gör att det tidigare löftet om att införa en poängmodell inte kommer att infrias. På andra håll i Västra Götaland har man, enligt Matilda Olin Bergström, bättre nattavtal. Många iva-avdelningar på Sahlgrenska har också poängmodellen för att lösa bemanningen.
– De flesta på natten jobbar 68 procent hos oss, men det finns de som jobbar mer för att få ekonomin att gå ihop, och det orkar man inte i längden. 68 procent borde räknas som heltid. Sahlgrenska har för kortsiktiga lösningar, säger Matilda Olin Bergström.
Kompetens försvinner
Även om kliniken på papperet har fler barnmorskor än budgeterat upplever personalen att de är för få för den arbetsbelastning de har.
– Arbetsbelastningen har ökat och man har svårt att hinna vara hos kvinnan under hela hennes aktiva förlossning. Det ger en samvetsstress hos barnmorskorna när de känner att de inte har tid att ge det de vill. Många av de som slutar har lång erfarenhet vilket innebär att mycket kompetens försvinner och att de nya inte kan få den stöttning de skulle behöva, säger Matilda Olin Bergström.
Ingen anledning till oro
Det senaste året har ett tjugutal barnmorskor slutat på Sahlgrenska universitetssjukhuset för arbeten på andra sjukhus i Västra Götaland och Halland, rapporterar Svt Västnytt i dag och lyfter särskilt fram de tuffa arbetsnätterna på Mölndals sjukhus.
Västnytt har inte fått intervjua verksamhetschefen för Sahlgrenskas förlossningsvård, Henrik Almgren, men i ett mejl skriver han att man klarar verksamheten och att det inte finns någon anledning till oro för patienterna.