Ersättning

Sommarbonus – det här ska du se upp med

Sommarbonus – det här ska du se upp med
Slipp kraschade förväntningar i sommar med koll ditt kontrakt. Foto: Jenny Kallin

Om du lovar arbetsgivaren att hoppa över semestern i sommar mot extra betalt är det viktigt att kolla det finstilta i kontraktet — och att ha en plan för din uppskjutna ledighet.

Lika säkert som knoppar på träden kommer löften om sommarbonusar under våren. Att betala sina anställda för att skjuta på semestern har blivit ett sätt för arbetsgivare över hela landet att försöka rädda vårdens sommarbemanning.

Men summan som du ser på kontraktet du skriver på är inte det enda du ska läsa. Eva Håkansson, samordnare på Vårdförbundet vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, möter ibland medlemmar som inte alls fått den extraersättning som de förväntat sig.

Sjukdom och vab

På Karolinska universitetssjukhuset, som exempel, får du avdrag på sommarbonusen om du är sjuk eller hemma för vård av sjukt barn mer än fyra dagar under tiden då du lovat att arbeta. All eventuell övrig ledighet som komp och föräldraledighet ger en reducering av bonusen med en tjugondel per frånvarodag.

Barnmorskor, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset kan få en bonus på 5 000 kronor för en uppskjuten semestervecka upp till en månadslön eller minst 25 000 för att inte ta ut någon semester alls under juni, juli, augusti.

Det är viktigt att tänka på att ersättning ges i procent utifrån anställningsgrad, poängterar Eva Håkansson.

Tänkt på skatten

Pengarna läggs ovanpå den ordinarie lönen, ofta samtidigt som semesterersättningen betalas ut. Det innebär att du får skatta en hel del, vilket påverkar storleken på utbetalningen. En del av pengarna ser du först i samband med nästa års deklaration.

– Vi brukar också ge som råd till våra medlemmar, att om du skjuter på din sommarsemester så ska du se till att ha fått en beviljad semester på den andra semesterperioden, eller i september, oktober, november, eller vad det är du har tänkt dig, innan du säger ja till uppskjuten semester och bonus, säger Eva Håkansson.

Risken är att bemanningen är lika svår i höst och att din arbetsgivare därför blir motvillig till att godkänna din semester. Som Vårdfokus tidigare berättat har Vårdförbundets medlemsgrupper redan i dag omkring 800 000  innestående semesterdagar.

Bäst för dig?

Eva Håkansson har egen erfarenhet av att skjuta på semestern en vecka och tyckte själv att det smakade mer än vad det kostade. Det är lätt att bli förblindad av siffror, men efter skatt handlar det inte om så mycket pengar.

– Då är det nästan bättre att hoppa över sommarsemestern helt och se till att få långledigt på våren, hösten eller vintern. Men då gäller det att kunna planera, säger hon.

Enligt en enkät som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort så anser 65 procent av landstingen att bemanningssituationen är värre i år än inför förra sommaren. Eva Håkansson vill påminna Vårdförbundets medlemmar om att tänka på sin egen hälsa.

– Jag ser det som en stor hälsofara om vi inte får ledigt på sommaren, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida