gävleborg

Besparing blev dyr för ambulansen

Besparing blev dyr för ambulansen
Ambulanssjuksköterskan Rasmus Bjerén är en av många som är mycket kritiska till förändringarna inom ambulansen i Gävleborg.

Arbetstid ersattes med jourtid för att spara pengar i Region Gävleborg. Personalen flydde och nu visar det sig att kostnaderna för hyrpersonal har dragit iväg med flera miljoner.

9 september 2016

Kostnaderna för att hyra in personal till ambulanssjukvården har ökat kraftigt jämfört med året innan, visar siffror som P4 Gävleborg tagit fram.

  • Under hela 2015 lade regionen knappt 1,8 miljoner på inhyrd personal inom ambulansen.
  • I år är kostnaden redan uppe i över 4 miljoner enbart till och med juli.

Mot personalens vilja ändrade Region Gävleborg personalens arbetstider så att deras aktiva arbetstid på nätterna i stället blev jourtjänstgöring. Det ledde till att många sade upp sig och därför har regionen behövt täcka upp med mer hyrpersonal.

– Det kom förslag om att vi skulle spara drygt fyra miljoner och nu kan man säga att vi har bränt fyra miljoner i stället, säger Rasmus Bjerén, specialistsjuksköterska inom ambulansen och förtroendevald i Vårdförbundet, till Radio Gävleborg.

Enligt den nytillträdda verksamhetschefen Peter Sund kommer man även under hösten att behöva anlita hyrpersonal. Han säger också att jouren ska följas upp under hösten, liksom ekonomin.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida