Dygnspasset slutade med krasch mot bergvägg – arbetsgivaren riskerar åtal

Dygnspasset slutade med krasch mot bergvägg – arbetsgivaren riskerar åtal
Pehr Dahlbom skadades svårt i sitt arbete som ambulanssjuksköterska. I dag har han bytt jobb och arbetar med försäljning och utveckling av ambulansfordonsteknisk utrustning på Saab. Foto: Helena Mirsch

Efter att ha jobbat ett helt dygn somnade föraren av ambulansen vid ratten och körde in i en bergvägg. Ambulanssjuksköterskan Pehr Dahlbom som satt obältad bredvid patienten skadades svårt. Nu riskerar Västra Götalandsregionen åtal och böter.

12 september 2012

Olyckan skedde en tidig morgon för två år sedan. Pehr Dahlbom och hans kollega hade jobbat 23 timmar av ett dygnspass, utan längre vila.

De var på väg in med den sista patienten till Näl i Trollhättan klockan kvart i sju på morgonen när kollegan somnade vid ratten och körde rakt in i en bergvägg. Sekunden innan kollegan somnade och med bara 300 meter kvar till akuten hade Pehr Dahlbom knäppt av sig bältet för att nå utrustningen och ta en sista kontroll av patientens blodtryck. Det gjorde att han skadades svårt vid olyckan.

Bröt nacken

Han bröt nacken och ena foten, fick kompressionsskador på bröstryggen, skadade höger hand och vänster armbåge samt fick ansiktsskador och skallskador. I en halvtimme efter olyckan var han halvsidesförlamad.

– När jag låg där på den svarta asfalten och väntade på att mina ambulanskolleger skulle komma och hämta mig såg jag ett liv i rullstol framför mig, berättar Pehr Dahlbom för Vårdfokus när vi träffar honom på den pågående Flisa-kongressen i Norrköping.

Riktigt så illa blev det inte, men det tog över ett halvår innan han kunde börja arbeta igen. Och han känner fortfarande av de skador som han fick, med daglig värk i nacken och bröstryggen.

Polisutredning pågår

Arbetsmiljöverket gjorde en utredning, men kunde först inte komma fram till att det hade begåtts något fel från arbetsgivarens sida.

– Jag frågade hur de kunde undgå att se sambandet mellan att vi arbetat i ett dygn och att föraren somnade vid ratten. För mig är det solklart att arbetstiderna orsakade olyckan – och det är arbetsgivaren som gör schemat, säger Pehr Dahlbom.

Kanske var det hans reaktion som fick Arbetsmiljöverket att gå vidare med ärendet, för nu har myndigheten gjort en åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott.

En polisutredning pågår och Västra Götalandsregionen har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott, med ett preliminärt krav på 400 000 kronor i böter.

Regionens jurist Lina Kolsmyr säger till Vårdfokus att man inte anser att något brott har begåtts och att regionen bestrider kravet.

Nu är det åklagarmyndigheten i Göteborg som avgör om fallet ska tas upp i rätten.

Vill slopa dygnstjänst

För Pehr Dahlbom är det rättsliga efterspelet inte det viktigaste. Däremot är han helt övertygad om att dygnstjänstgöringen måste bort.

– Det är möjligt att det kan fungera i glesbygd där man bara har ett fåtal utryckningar, men överallt annars har det blivit så mycket mer belastning att man många gånger inte får någon vila alls på hela passet. Att det är livsfarligt, säger sig självt.

Den andra frågan som Pehr Dahlbom vill lyfta är att man aldrig ska knäppa av sig bilbältet för att vårda en patient.

– En obältad sjuksköterska blir till en projektil vid en olycka. Du riskerar inte bara ditt eget liv utan även patientens.

Fakta Flisa-kongressen

  • Flisa är en förkortning av Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård.
  • Varje år samlar föreningens konferenser och kongresser ett stort antal deltagare från branschen för att tillsammans utvecklas och föras närmare varandra.
  • I år hålls Flisa-kongressen i Norrköping 11-13 september.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida