arbetstider

Slipper jourpassen med nytt avtal

Slipper jourpassen med nytt avtal
Med det nya avtalet får ambulanspersonalen sänkt arbetstid. Arkivbild: TT

För att spara tid ersattes arbetspassen på nätterna för ambulanspersonalen i Gävleborg med jourtid. Personal flydde och fick ersättas av dyr hyrpersonal. Nu har arbetsgivaren slutit ett nytt avtal utan jourer med Vårdförbundet.

31 oktober 2017

Jourpassen infördes av arbetsgivaren för två år sedan, i syfte att spara pengar. För personalen innebar det att de fick arbeta ytterligare 24 dagar per år.

Beslutet togs inte emot väl av medarbetarna. Av 260 anställda sa 45 upp sig. Av dessa var nio av tio ambulanssjuksköterskor. De fyra miljoner kronor som regionen skulle spara åts snabbt upp av ökade kostnader för hyrpersonal.

Som Vårdfokus berättat tidigare backade Region Gävleborg från beslutet redan i februari i år. Sedan dess har arbetsgivaren tillsammans med Vårdförbundet arbetat för att få till en ny arbetstidsmodell. I förra veckan skrevs avtalet under.

Enligt det nya avtalet tas den del av jourtjänstgöringen som infördes 2015 bort helt. (Liksom tidigare finns dock jouren kvar efter 20 timmars arbete i samband med dygnspass). Arbetstiden sänks under nio månader av året till 35 timmar och 15 minuter per vecka. Under sommarmånaderna blir veckoarbetstiden 38 timmar och 15 minuter.

Med den kortade arbetstiden behövs ytterligare 14 helårstjänster tillsättas, vilket beräknas kosta sju miljoner kronor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida