Kontrollen av överbeläggningarna på sjukhusen skärps

Kontrollen av överbeläggningarna på sjukhusen skärps
Trängseln har varit stor på flera akutmottagningar i sommar, exempelvis på Karolinska universitetsjukhuset i Solna. Men nu ska kontrollen skärpas.

Det är inte bara på Skånes universitetssjukhus som bristen på vårdplatser utgör ett hot mot patientsäkerheten. Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har haft extremt många överbeläggningar denna sommar. Nu skärps kontrollen.

Som Vårdfokus tidigare berättat har Socialstyrelsen kritiserat Skånes universitetssjukhus för de ständiga överbeläggningarna. Minst fem dödsfall under förra året misstänks hänga samman med de nerdragningar av vårdplatser som gjorts på senare år.

Och i sommar har belastningen på akutmottagningarna varit stor. På Skånes universitetssjukhus, men också på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, har det fört med sig att patienter har fått vänta alltför länge på att bli undersökt av läkare, rapporterar Dagens Nyheter.

I början av juli hade exempelvis Karolinska en topp på 78 överbeläggningar.

– Oacceptabelt säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, till tidningen.

Patienter har inte alltid fått plats på rätt avdelning med rätt specialitet utan vårdats på så kallade satellitavdelningar. Det är ännu större säkerhetsrisk, enligt Lars-Erik Holm.

Men nu skärps kontrollen. Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har gång på gång utfärdat mycket allvarlig kritik och vitesbelopp med anledning av de överbelagda sjukhusen. Sjukhusen ska i höst rapportera in sina siffror till Sveriges kommuner och landsting, SKL. Avsikten är att siffrorna ska bli jämförbara.

De landsting som lyckas redovisa korrekt får del av regeringens patientsäkerhetsmiljard. Senare ska framgångsrika sjukhus belönas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida