Landstinget i Dalarna pressar på om centralt arbetstidsavtal

Landstinget i Dalarna pressar på om centralt arbetstidsavtal
- Vi har väl trott och hoppats att ett centralt avtal mellan SKL och Vårdförbundet skulle ha kommit tidigare, säger Karin Stikå Mjöberg.

"Vi kommer att trycka på för att SKL ska teckna avtal med Vårdförbundet", säger landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg.

När landstinget Dalarna i dag förbättrar villkoren för dem som arbetar nattskift och roterande skift gör man det i form av ett ensidigt arbetsgivaravtal.

Tecknar inga nya lokala avtal

Som Vårdfokus berättat i tidigare artiklar vägrar Vårdförbundet att teckna nya lokala avtal om kortare arbetstid för natt- och skiftarbete. Anledningen är att man sett att de lokala avtalen tagits bort när landstingen behöver spara pengar och att det är stora variationer mellan olika delar av landet.

Vårdförbundet vill i stället pressa arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, att teckna ett centralt avtal som gäller för alla Vårdförbundets medlemmar och som inte kan sägas upp lika lättvindigt.

Lovar att trycka på

Som arbetsgivare i Dalarna håller landstingsledningen med Vårdförbundet om att det behövs ett centralt avtal om arbetstiderna.

– Visserligen har vi här i Dalarna nu lyckats hitta en modell som gör att vi ska kunna klara dygnet runt-verksamheten bättre, men vi hoppas framför allt på ett nationellt avtal mellan SKL och Vårdförbundet, säger Karin Stikå Mjöberg.

Hon återkom till frågan flera gånger under dagens presskonferens, där landstinget och Vårdförbundet gemensamt presenterade det nya bonus-systemet för natt och skiftarbetande sjuksköterskor.

– Vi kommer verkligen att trycka på för att SKL ska teckna ett nationellt avtal.

Hoppas fler följer efter

Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet Dalarna är glad över beskedet.

– Det är bra och vi får hoppas att det kan inspirera fler arbetsgivare till att göra samma sak, för det räcker inte med bara ett dalauppror, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida