”En skandal med fortsatt hög mödradödlighet”

Att situationen i vissa länder har förvärrats för kvinnor och mödradödligheten ökar är en skandal, sa Karlene Davis när barnmorskornas internationella organisation, ICM, öppnade sin kongress i Glasgow i dag.

Ett av de stora ämnena för den internationella barnmorskekongress är mödra- och barnadödligheten i världen.

– 50 länder kommer inte att nå milleniemålen för mödra- och barnadödlighet till 2015, sa Karlene Davis, ordförande för ICM, International Confederation of Midwifes. 

Hon efterlyste en internationell samling för att hjälpa de länder som inte lyckas minska mödra- och barnadödligheten i sina länder. I vissa länder har situationen till och med förvärrats. Där dör 10 000 kvinnor för varje halv miljon födslar.

– Det är en skandal som världens ledare behöver uppmärksamma, sa Karlene Davis.

De 3 000 deltagarna representerar ICM:s 90 medlemsländer. De ska under veckan ägna sig åt kongressens tema: barnmorskans gärning som ett världsomspännande åtagande för kvinnor och nyfödda.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown talade under invigningen via länk. Han sa sig vilja lansera en ny kampanj:

– Den vård ni ger, ofta under svåra och knappa förhållanden, räddar många gånger liv. Jag vill lansera en ny kampanj för att minska antalet kvinnor som dör i barnsäng, en halv miljon om året i världen, sa han till delegaterna. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida