Fetmakirurgi ger ungdomar ett bättre liv

Fetmakirurgi ger ungdomar ett bättre liv
I Sverige opereras 30-40 ungdomar per år med gastric bypass. Foto: Istockphoto

En unik svensk studie visar att fyra av fem unga som genomgått gastric bypass mår bättre psykiskt efter operationen.

Ungdomar med svår fetma mår psykiskt dåligt. Nu visar en ny studie från Lunds universitet att gastric bypass-operation innebär en påtaglig förbättring.

En av fem mår dock fortsatt dåligt och lider av depression, ibland riktigt allvarligt.

Många operationer i Sverige

Studien omfattar 88 svenska ungdomar i tonåren och är den hittills största tvåårsuppföljningen i världen när det gäller psykisk hälsa hos ungdomar som genomgått gastric bypassoperation. Jämfört med andra länder har det i Sverige gjorts ganska många operationer på unga. I till exempel Danmark tillåts inte operationer på patienter under 25 år.

Studien, som gjorts av psykologen Kajsa Järvholm, bygger på undersökningar av ungdomarnas psykiska hälsa innan operationen och upp till två år efter. Ungdomarna hade ett bmi på i genomsnitt 45,6 innan de opererades.

Normal psykisk hälsa

– De flesta ungdomarna mådde påtagligt bättre två år efter operationen och de mådde då som ungdomar gör mest, det vill säga hade fått en normaliserad psykisk hälsa, säger Kajsa Järvholm.

Vikten påverkade även ungdomarnas sociala liv. Två år efter operationen kände de sig betydligt mindre begränsad jämfört med tidigare.

– Men knappt 20 procent av patienterna uppgav att de fortfarande inte mådde bra efter operationen. I självskattningar visade de symptom på måttlig till svår depression. 13 procent visade symptom på svår depression, säger Kajsa Järvholm i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Studien Two-year trends in psychological outcomes after gastric bypass in adolescents with severe obesity har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida