Smittsamma sjukdomar

Varnar för att medvetet exponera barn för mässling

Efter att det blivit känt att en mamma via Facebook erbjudit andra föräldrar att få sina barn smittade med mässling varnar nu Folkhälsomyndigheter för riskerna.

– Det är riskabelt och mycket olämpligt att medvetet utsätta barn som saknar skydd mot mässling för denna sjukdom. Mässling kan ge allvarliga komplikationer, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

I början av veckan skrev bland andra Expressen/GT om en västsvensk kvinna som via Facebook erbjuder kontakt med sitt mässlingsjuka barn till andra föräldrar, så att de kan smitta sina barn och på så vis slippa att vaccinera dem.

”Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit”, skrev kvinnan bland annat.

”Vi har mässlingen” och ”Passa på” skriver en annan person. I samma inlägg delas en länk till en internationell grupp där människor delar med sig av såväl mässlingen, röda hund, påssjuka och vattkoppor.

Vill avliva myt

– Mässling är en allvarlig sjukdom. Allt annat är en myt. Tack vare att vi har så hög vaccinationstäckning i Sverige har vi kunnat eliminera den här sjukdomen från landet, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I Sverige väljer nästan alla föräldrar att tacka ja till erbjudandet att vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och röda hund. Kombinationsbehandlingen erbjuds på bvc när barnet är 18 månader. I årskurs 1-2 vaccineras barnet en andra gång av en skolsköterska.

En minoritet föräldrar är dock skeptiska till vacciner och avstår därför från att vaccinera sina barn. Enligt Folkhälsomyndigheten är dock vaccinet säkert och ger ett långvarigt skydd.

Nyligen har mindre utbrott av mässling skett i Sverige, framför allt hos ovaccinerade barn. Rumänien, Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland, Polen, Schweiz och Ukraina har på senare tid haft utbrott av mässlingen i områden med låg vaccinationstäckning.

Komplikationer hos den som smittas är ganska vanligt. Småbarn drabbas ofta av andningsbesvär och slemhinnorna kan bli infekterade med bakterier. Mässlingvirus kan också orsaka lunginflammation och ibland hjärninflammation, som i sin tur kan ge men för livet.

I ovanliga fall kan mässling även vara dödlig.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida