skolhälsovård

JO granskar skolsköterska efter viktsamtal

JO granskar skolsköterska efter viktsamtal
Att mäta och väga barn kan vara känsligt och JO har tidigare påpekat att vårdnadshavare alltid ska kontaktas innan diskussion med eleven. Arkivfoto: Getty Images.

Efter anmälan från en förälder har Justitieombudsmannen, JO, beslutat att utreda ett fall där en skolsköterska påtalade för en elvaårig flicka att hon var överviktig. JO har tidigare kritiserat en skolsköterska i ett liknande fall.

7 januari 2019

Det var 2017 som JO kritiserade en skolsköterska för att hon pratat med en nioårig flicka om att hon vägde för mycket och gett henne broschyrer att ta med hem. Skolsköterskan borde ha kontaktat elevens vårdnadshavare innan och diskuterat med dem hur frågan skulle tas upp och hon borde inte ha överlämnat informationen direkt till eleven, ansåg JO.

”Vill inte visa sig ute”

Nu har ett liknande fall anmälts av en förälder till JO som har bett skolan och skolsköterskan att yttra sig. Den här gången handlar det om en elvaårig flicka. Även här ska skolsköterskan vid en hälsokontroll ha påtalat att flickan är överviktig och först i efterhand informerat föräldrarna.

Flickan har tagit mycket illa vid sig och vill inte visa sig ute, enligt förälderns anmälan.

Utbildar skolsköterskor i samtalsmetod

Att prata vikt med barn är svårt och på sociala medier har det på senare tid riktats kritik mot hur skolsköterskor tar upp problemet med barn och unga.

Vårdfokus har nyligen skrivit om skolsköterskan Anette Ekqvist som utbildat över 800 skolsköterskor i en samtalsmetod som hon utvecklat. Läs mer om det här.

Läs också: Hon vill se bättre vård av barn med fetma

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida