Bemanning

”Högt pris med för få sjuksköterskor”

”Högt pris med för få sjuksköterskor”
Jack Needleman från University of California lyfter fram de ekonomiska kostnaderna med att inte anställda tillräckligt många sjuksköterskor. Foto: Jenny Kallin

Sjuksköterskor är viktiga - varför fattar inte alla det? Frustrationen växer hos forskarna över beslutsfattare som inte förstår sjuksköterskornas kompetens. Ignorant att bara fokusera på vad sjuksköterskor kostar, anser amerikansk forskare.

Priset för att ersätta sjuksköterskor med annan kompetens är högre än att behålla en hög sjukskötersketäthet. Det var budskapet från den amerikanska forskaren Jack Needleman från University of California, när han deltog under ett seminarium på Karolinska Institutet i Solna på torsdagen, tillsammans med andra svenska och internationella experter på området.

Det är ignorant att bara fokusera på vad sjuksköterskor kostar och inte på kostnaderna som följer av att ha för få sjuksköterskor, säger Jack Needleman.

Alla i forskargruppen har bidragit med viktig kunskap om kopplingen mellan sjuksköterskebemanning och patientsäkerhet. Bland annat inom det uppmärksammade internationella forskningsprojektet RN4-cast, som Vårdfokus skrivit mycket om.

Vinst och förlust

Nu känner forskarna frustration. Deras resultat är tydliga och har varit det under många år: Med färre sjuksköterskor ökar dödligheten. Fallolyckorna blir fler liksom de sjukhusrelaterade infektionerna. Patienternas vårdtider blir längre och återinskrivningarna fler. Förutom mänskligt lidande kostar det här pengar. Så mycket att det i slutändan inte lönar sig att ersätta sjuksköterskor med andra billigare personalkategorier, visar forskningen.

Men upplevelsen i många länder är att politiker och beslutsfattare i vården inte tar till sig den evidensbaserade kunskap som finns om det här. Varför är det så? Är omvårdnad fortfarande för obegripligt? Eller tar det helt enkelt emot att erkänna att den stora personalgruppen sjuksköterskor är så betydelsefull?

.

Svenska forskaren och sjuksköterskan Lisa Smeds Alenius disputerade i våras vid Karolinska Institutet med en avhandling om hur sjuksköterskornas arbetsmiljö påverkar patientsäkerheten. Hon tror att det är okunskap och gamla hierarkier som spökar. Omvårdnad och sjuksköterskornas bidrag i vården värderas för lågt, men nu måste det bli ändring på det, säger hon.

– Evidensen finns där, det går inte att hålla på och ignorera det längre. Du kan ha en jättebra operation, men om inte vården före och efter fungerar så riskerar patienten att dö i alla fall.

Tydligare hur

Så hur ska forskare och andra som vill driva den här frågan nå fram?

Peter Griffiths. Foto: Jenny Kallin

Enligt brittiska forskaren Peter Griffiths, från University of Southhampton, har kunskapen på senare år fördjupats kring HUR ökad dödlighet och minskad sjuksköterskebemanning hänger ihop. Resultat som är viktiga för att öka förståelsen för sjuksköterskornas specifika kompetens.

Mycket handlar om sjuksköterskornas särskilda förmåga att se patienternas behov och hur betydelsefullt det är för att ge rätt vård.

– Arbetsgivarnas alternativa lösningar för att klara sig med färre sjuksköterskor finns det däremot inga evidens för, säger Peter Griffiths.

Jack Needleman tycker att alla sjuksköterskor har en hemläxa att göra.

– Kunskapen om värdet av ”nursing” måste öka, där kan alla sjuksköterskor bidra med att sprida sina berättelser om vad omvårdnad egentligen handlar om, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida