sjuksköterskebrist

Kalmar behåller vårdplatser stängda efter sommaren

Kalmar behåller vårdplatser stängda efter sommaren
Det blir fortsatt tomma sängar vid sjukhusen i Kalmar läns landsting under hösten. Arkivbild: Colourbox

Bristen på sjuksköterskor gör att 79 vårdplatser vid länets tre sjukhus inte kan öppnas. UPPDATERAD 24/8

17 augusti 2016

Under sommaren har sjukhusen i Kalmar län haft ungefär 150 vårdplatser färre än normalt. Nu har beslut tagits om att 79 av dem inte kommer att öppna igen utan hållas stängda åtminstone till oktober. Det rör sig om 30 vårdplatser på Länssjukhuset i Kalmar, 15 platser vid Oskarshamns sjukhus och 34 vid Västerviks sjukhus.

– Vi har stor brist på sjuksköterskor och har samtidigt fått ett uppdrag av den politiska ledningen att minska beroendet av hyrpersonal. Därför har vi tagit beslut om att behålla sommarkapacitet på vissa vårdavdelningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ragnhild Holmberg.

Vilka avdelningar som kommer att beröras bestäms senare i veckan. På fredag har man också kallat till sig de fackliga organisationerna för förhandling.

I dagsläget saknas omkring 35 sjuksköterskor och enligt Ragnhild Holmberg jobbar man ”aktivt med rekrytering”. Hon tror dock att det kommer att gå att bedriva god vård även med färre vårdplatser.

– Vi har fler vårdplatser jämfört med riket i snitt och vi bedömer att vi kan fortsätta bedriva verksamhet med samma goda kvalitet som tidigare vid våra sjukhus.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida