Stoppet för hyrsjuksköterskor på Karolinska redan brutet

På onkologen i Solna kommer man inte att klara sommaren utan inhyrd personal.

Det berättar sjuksköterskan Karin Orrsveden för Radio P 4 Stockholm. Hon anser att sjukhusets urusla personalpolitik lett till att allt flera sjuksköterskor på onkologen i Solna valt att söka sig därifrån, vilket nu lett till så stor personalbrist att sjuksköterskor måste hyras in.

Så sent som i januari i åt beslutade ledningen för Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm att hyrpersonal inte längre skulle få anlitas. Allt i syfte att få ner de skenande kostnaderna.

Men enligt Radio P 4 ser onkologen nu ingen annan utväg än att göra just det. I annat fall kommer man inte att klara att hålla igång verksamheten över sommaren.

Just onkologen drabbades extra hårt när sparprogrammet drog igång på Karolinska i höstas. På onkologen i Solna blev det plötsligt stopp för vikarier, övertid och inhyrd personal. Ändå skulle alla vårdplatser hållas öppna.

För att klara det tuffa sparprogrammet omplacerades drygt 20 sjuksköterskor på mottagningarna och utbildningsenheten till slutenvården. Beskedet väckte ett ramaskri bland personalen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida