Debatt   |  AI i vården 4 juni

Aneth Olofsson, sjuksköterska: AI i vården – vem behövs när algoritmerna tar över?

AI i vården – vem behövs när algoritmerna tar över?
Etiken måste in mer i teknikanvändningen i vården, skriver Aneth Olofsson, sjuksköterska, i en debattartikel. Foto: Privat och Getty Images
Detta är en debattartikel. Skribenten står själv för åsikterna i texten.

Vissa typer av kunskap går inte att programmera. Men AI:s snabba utveckling kommer ändå att kräva att vården förnyas. Nya roller och ny utbildning, med etisk reflektion i alla steg, kan innebära en ny nyckelposition för sjuksköterskor. Det skriver Aneth Olofsson, sjuksköterska, i en debattartikel.

AI är här för att stanna. Nästan hälften av alla svenska företag använder idag AI och nu går det jättesnabbt! Det betyder inte att alla yrkesgrupper påverkas lika.

I själva verket visar ny svensk forskning att strukturerade arbetsuppgifter, särskilt inom administration och mellanchefsled, ligger betydligt mer i farozonen än vårdnära arbete.

Sjuksköterskans arbete är mer komplext, föränderligt och kräver ett mänskligt omdöme som i dag inte kan ersättas av teknik. God patientvård kan och kommer kunna bli hjälpt av AI, men det mänskliga är helt nödvändigt.

En känsla av att ”något inte stämmer” kan vara det som räddar liv.

Tänk dig en akutmottagning. En sjuksköterska som triagerar en patient gör inte bara en bedömning utifrån mätvärden. Man uppfattar hudton, tonläge, oro, anhöriga, ett avvikande beteende, allt där varje minut räknas.

Det är inte multitasking utan ett inarbetat samspel mellan erfarenhet, etiskt omdöme och sjuksköterskeri. En känsla av att ”något inte stämmer” kan vara det som räddar liv.

Den typen av tyst kunskap går inte att programmera. Den kliniska blicken, förmågan att tänka snett, flerdimensionellt och etiskt samtidigt. Allt med respekt för patientens autonomi, och även snabbt kunna omprioritera, det kan ingen AI. Visst, vi kan ha stor hjälp av AI, att räkna, bearbeta stora datamängder, men det mänskliga kan den inte ersätta.

Mellanchefers arbetsuppgifter däremot, där planering, schemaläggning och kommunikation av beslut ofta är huvuduppgifterna, där kommer AI troligtvis kunna göra mer av arbetet. Det är inte ett tecken på att dessa roller är oviktiga, men det visar tydligt var AI passar bäst: där rutiner styr och regler är tydliga.

Sjuksköterskor är framtidens kompetens

Det betyder att vi sjuksköterskor och vårdnära personal inte bara är oumbärliga, vi är också en sorts framtidens kompetens. Nu när tekniken effektiviserar allt, blir det tydligare än någonsin att vårdkvalitet behöver mänskliga samtal, relationer, förmågan att tolka komplexa situationer ur flera perspektiv.

Men, det krävs något mer för att vi ska lyckas använda AI på bästa sätt. Etiken måste in mer i teknikanvändningen. AI + etik = sant.

Det måste bli en självklar tvåsamhet, att vi alltid har med den etiska aspekten, särskilt i vården, där vi ska hjälpa och vårda människor.

Vad behövs? Utrymme för att hinna bolla idéer, tänka etiskt vid all implementering. Vi behöver utbildning i AI, vi behöver AI-etisk personal, det behöver bli en ny roll, där man ur flera perspektiv kan diskutera hur AI påverkar integritet, tillit, självbestämmande och vår arbetsmiljö.

Och, det inte är HR vi kan kräva detta av, eller vår närmaste chef, vi behöver nya roller i vården och jag tror att sjuksköterskor med sin förmåga att tänka etiskt, med vana av att vara arbetsledare, förmåga att se saker ur flera perspektiv, med patienten och annan vårdpersonals bästa i fokus, skulle vara mycket bra på detta. Nu behöver vi utbildning och nya roller.

AI är ett verktyg, inte en lösning i sig. Det krävs att vi pratar om och prövar vad som är tekniskt möjligt, men också om vad som är mänskligt nödvändigt, med etisk reflektion i alla steg. I det samtalet är sjuksköterskor inte bara användare, de är nyckelpersoner.

Det handlar om framtiden, hur vården ska se ut, och att bevara det mest värdefulla vi har: människan.

//Aneth Olofsson, legitimerad sjuksköterska

Lyssna på Vårdfokuspodden om AI i vården:

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.

Tänk på att:

  • Skriv kort och kärnfullt.
  • Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
  • Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
  • Skicka gärna med ett foto på dig.
  • Mejla texten till debatt@vardfokus.se.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida