Hovrättsdom

Sjuksköterska döms – låste in kvinna på äldreboende

Sjuksköterska döms – låste in kvinna på äldreboende
Sjuksköterskan dömdes i tingsrätten i november förra året. Nu har även hovrätten sagt sitt. Arkivbild: Mostphotos

Hovrätten har fastställt tingsrättens dom mot en sjuksköterska som stängde in en äldre kvinna på sitt rum. Sjuksköterskan döms för olaga frihetsberövande och riskerar nu att bli av med sin legitimation.

11 oktober 2017

Sjuksköterskan arbetade som beredskapssjuksköterska i en kommun söder om Stockholm när en undersköterska på ett äldreboende ringde en natt och bad om hjälp med en äldre kvinna som var stökig och utåtagerande.

Skrek och ville bli utsläppt

Sjuksköterskan har berättat att han följde med kvinnan in på hennes rum, att hon sparkade och slog och vägrade ta sina mediciner. Sjuksköterskan satte sig då i en fåtölj utanför för att blockera dörren så att kvinnan inte skulle kunna ta sig ut ur rummet.

Enligt två undersköterskor som vittnat i rätten hölls kvinnan instängd åtminstone en och en halv timme medan kvinnan flera gånger bankade på dörren och skrek att hon ville bli utsläppt och kastade saker i rummet.

Sjuksköterskan försvarade sitt agerande med att det var en nöd- eller nödvärnssituation. Men det höll varken tingsrätten eller hovrätten med om.

Legitimationen utreds

Hovrätten har nu fastställt tingsrättens dom om en månads fängelse för olaga frihetsberövande. Straffet är dock omvandlat till villkorlig dom av både tingsrätten och hovrätten. Sjuksköterskan ska också betala advokatkostnaderna. Ivo har dessutom startat ett tillsynsärende angående sjuksköterskans legitimation.

Den äldre kvinnan försökte bara dagarna efter händelsen att ta sitt liv. Hon fick senare en demensdiagnos och är numera avliden.

Läs mer om händelsen och om tvång i vården – se länkar här intill.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida