Danska sjuksköterskor och biomedicinska analytiker varslar om strejk

De offentliganställda sjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna i Danmark har varslat om strejk. Detta sedan arbetsgivarens bud på 12,8 procents löneökning under de närmaste tre åren har förkastats av facken, som har begärt minst 15 procent.

Det var i går som den danska fackliga samarbetsorganisationen Sundhedskartellet, som organiserar sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och en rad andra yrken inom vården, lade strejkvarslet.

Alla sjuksköterskor tas ut i strejk

I första hand berörs sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor (radiografer). Deras fackföreningar har gjort klart att alla deras medlemmar på sjukhusen och i kommunerna kommer att tas ut i konflikten. Övriga organisationer i Sundhedskartellet, exempelvis de som organiserar biomedicinska analytikerna, väljer att ta ut ett mindre antal medlemmar i konflikten för att skapa särskilda effekter.

Om strejken blir av bryter den ut den 1 april.

Vill få samma lön som privatanställda

– Vårt långsiktiga krav att sjukvårdspersonal inom den offentliga sektorn ska få samma lön som inom den privata sektorn, förutsett att de har samma utbildningsnivå. Det är helt nödvändigt för att kunna rekrytera och behålla personal inom den offentliga sjukvården, säger Dansk Sygeplejeråds ordförande, Connie Kruckow i ett pressmeddelande.

Strejvarslet omfattar nära 70 000 offentligt anställda inom vården.

Udden riktad mot arbetsgivaren

– Vi kommer att strejka till dess en lösning är nådd, säger Connie Kruckow som betonar att konflikten är riktad mot arbetsgivaren och inte patienterna och medborgarna.

För att livsviktiga vård- och hälsofunktioner ska kunna upprätthållas under konflikten har Sundhedskartellet sagt  sig vara villig att tillsammans med regionerna och kommunerna upprätta speciella nödberedskapsavtal.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida