Danska sjuksköterskorna går ut i strejk – medlaren gav upp

På onsdag den 16 april går så gott som samtliga sjuksköterskor anställda inom Danmarks  regioner och kommuner ut i strejk. Det står klart sedan medlaren i kväll förklarat att hon gett upp alla försök att medla mellan Sundhetskartellen och arbetsgivarna.

-I dag tjänar en offentligt anställd sjuksköterska bara 73 kronor varje gång en privatanställd med samma utbildning tjänar hundra kronor. Det är viktigt att vi vid varje ny överenskommelse kommer allt närmare målet om likalön. Därför ska vi ha en löneökning på 15 procent den här gången, säger Connie Kruckow, ordförande i danska sjuksköterskeförbundet, Dansk Sygeplejeråd, i ett pressmeddelande.

Enligt Connie Kruckow är bristen på lika lön mellan offentligt och privat anställda sjuksköterskor ett stort samhällsproblem som bland annat lett fram till svårigheter med att rekrytera nya och behålla erfarna medarbetare inom den offentligt drivna vården.

Vill ha likalönskommission

– Därför är det också nödvändigt att Folketinget (parlamentet i Danmark) tillsätter en kommission för likalöner, säger hon.

Samtliga sjuksköterskor inom Danmarks regioner och kommuner är uttagna i konflikten. För att inte människor med akuta och livshotande sjukdomar ska komma till skada har dock Dansk Sygepleieråd kommit överens med arbetsgivarna om att ha nödberedskap på vissa arbetsplatser, vilket innebär att dessa inte omfattas av strejken.

Erbjöds 12,8 procent på tre år

I förhandlingarna med arbetsgivarna – Danske Regioner och Kommunernes Landsforening – har den danska fackliga samarbetsorganisationen Sundhedskartellet , varav Dansk Sygeplejeråd är en av medlemmarna, erbjudits ett lönepåslag om 12.8 procent under de närmaste tre åren, vilket inte har accepterats av Sundhetskartellet, som inte viker från sitt krav på minst 15 procent under samma tidsperiod.

Förhoppningen var att den medlare som har kallats in skulle kunna få parterna att komma överens. Då detta nu misslyckats har Dansk Sygeplejeråd förklarat att det nu blir strejk.

Sundhedskartellet organiserar sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och en rad andra yrken inom den danska offentliga vården. Totalt beräknas närmare 70 000 anställda tas ut i konflikten.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida