Demonstrationer och budkavle sätter press

Insändare och reportage i lokaltidningarna, vykort till politikerna, demonstrationer. Det är några exempel på de aktiviteter som Vårdförbundets avtalsrörelse har genererat runt om i landet.  

29 februari 2008

En rundfråga till Vårdförbundets alla avdelningar visar att de låga lönerna för Vårdförbundets medlemmar har varit hett nyhetsstoff i många lokaltidningar och lokala
radio- och tv-stationer. Det gäller såväl reportage på nyhetsplats som insändare och debattartiklar. På Gotland startade en lönebudkavle på det extra årsmötet den 30 januari, i Västmanland ska Vårdförbundet demonstrera inför landstingsfullmäktige och i Uppsala planeras en demonstration på Stora torget på internationella kvinnodagen den 8 mars. Avdelningen i Örebro planerar en annonskampanj och i Östergötland har man dammat av »Helt sjukt«-knappen. Studenter i Stockholm kräver minst 20 000 i ingångslön.
Politiker och ledande tjänstemän har på de flesta håll bjudits in till både medlemsmöten och andra former av träffar. I tre avdelningar har medlemmarna skicka vykort till politikerna. Skåne har gjort upp om träffar med de flesta kommuner och också andra avdelningar har positiva kontakter med sina arbetsgivare. Men från till exempel Västernorrland och Värmland rapporteras att lokala politiker är ointresserade av att prata avtal innan det centrala avtalet är klart.

På den nationella lönedagen den 29 januari träffade Vårdförbundet centralt folk från socialdepartementet, Socialstyrelsen och verksamheten för att diskutera kunskapens betydelse
– men arbetsgivarna vill inte vara med. Träffar med arbetsgivarrepresentanter rapporteras också från Jämtland, Kalmar, Uppsala och Örebro.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida