lön

Ljummet mottagande av julbonus

Ljummet mottagande av julbonus
Julbonusen i Västra Götaland ses knappt som plåster på såren. För lite och bättre att få det i grundlön, tycker vårdpersonal. Arkivbild: Mostphotos

Alla anställda i Region Västra Götaland får 1 500 kronor i julbonus. Det beslutade regionstyrelsen om under tisdagen, efter att personalutskottet avrått dem från att återinföra den kritiserade coronabonusen.

Till skillnad från det tidigare bonussystemet där bara personal som arbetat på avdelningar med endast smittsamma, inneliggande covidpatienter fick betalt, ska nu alla anställda få del av pengen. 

Men dialyssjuksköterskan Jonna Blomborg på Sahlgrenskas Östra sjukhus i Göteborg har redan tappat tron på sin arbetsgivare. Hon är inte nöjd med julbonusen.

Jonna Blomborg, dialyssjuksköterska Sahlgrenska Östra sjukhuset.
Arbetet i skyddskläder och ansiktsmask lämnar spår i dialyssjuksköterskan Jonna Blomborgs ansikte. Foto: Privat

– Jag förstår att grundtanken är god, men det blir nästan löjligt. Vad blir kvar efter skatt? Ge oss först en rimlig grundlön, betala oss därefter per covidpass som vi arbetat sedan i mars – och fortfarande gör. Därefter kan ni prata om en julbonus i form av en julklapp, säger hon.

Även Vårdförbundet tycker det hade varit bättre med högre grundlön än att ge olika bonusar.

Bonus som ersätter bonus

Regionstyrelsens beslut om julbonusen togs efter att personalutskottet rekommenderat dem att inte återinföra den tidigare coronabonusen, som fått kritik för att vara orättvis. Samtidigt har SKR sagt att den var träffsäker. 

Förutom julbonusen tas den så kallade sommarersättningen in igen. Personal som inte kan ta ut semester under perioden 1 december 2020 – 10 januari 2021 kan få 8 000 kronor per flyttad semestervecka eller 1 600 kronor per semesterdag. 

– Det är inte en rimlig ersättning. Om jag inte fick mer än tre veckor semester med min familj under sommaren, skulle inte 8 000 kronor räcka för att jag skulle välja bort julledigt med min familj, sa Vårdförbundets ordförande i regionen Anne Karin Höglund till Vårdfokus i en tidigare artikel.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida