Västerås. 22 sjuksköterskor har sagt upp sig på akuten bara i år

Västerås. 22 sjuksköterskor har sagt upp sig på akuten bara i år
Arbetsgivarens metoder för att lösa sjuksköterskebemanningen gör situationen bara värre, anser Janí Stjernström.

Bäddar för allvarlig kris till sommaren, varnar Vårdförbundet.

– Sjuksköterskorna känner att de inte orkar med den höga arbetsbelastningen på akuten. När de sedan inte känner att de får den lön de är värda så väljer de att sluta, säger Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland.

Flykten från akuten började redan under förra året med 16 sjuksköterskor som slutade, men sedan har det eskalerat snabbt och i år har 22 sjuksköterskor lämnat in sina uppsägningar.

Enligt Vårdförbundet har trycket på akuten ökat, inte minst på grund av stängda vårdplatser på många av sjukhusets avdelningar. Och Janí Stjernström är mycket kritisk till hur arbetsgivaren agerat.

– Det här är tyvärr inget som diskuteras i samverkan, inget som de har försökt lösa tillsammans med oss. Jag hoppas att de snart begriper att det här kan inte chefer och läkare lösa i slutna rum, säger hon.

Många av de sjuksköterskor som nu sagt upp sig kommer att sluta lagom till sommaren, vilket kan ställa till med stora problem för bemanningen under semesterperioderna.

– Nu diskuterar de att sjuksköterskorna ska tvingas jobba varannan helg i sommar och att de som flyttar sin semester ska få bonus, berättar Janí Stjernström, som tror att sådana metoder bara förvärrar läget.

Totalt arbetar omkring 60 sjuksköterskor på akuten vid Centrallasarettet i Västerås.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida