Kvinnors hälsa

Här finns kunskapen som vården behöver om endometrios

Här finns kunskapen som vården behöver om endometrios
I dag kan det ta flera år för en patient att få diagnosen endometrios och relevant behandling. Arkivbild: Mostphotos

Okunskapen om endometrios är stor, både i vården och bland allmänheten. Nu har Socialstyrelsen tagit fram en webbutbildning som ska förbättra vården, så att fler kvinnor ska få rätt hjälp.

17 mars 2020

”Jag tänkte att det var såhär att ha mens.” Så säger Karolina 23 år i en film som ingår i Socialstyrelsens nya webbutbildning. Karolina var 12 år när hon sökte vård första gången. Hon gick till skolsköterskan, men fick bara med sig värktabletter hem när hon beskrev hur ont hon hade i magen.

Smärtorna blev värre med tiden, särskilt vid mens. Hela hennes liv påverkades, men tillslut fick hon rätt frågor från vården som ledde fram till en diagnos.

Ny webbutbildning

För ett år sedan kom de första nationella riktlinjerna för endometrios – sjukdomen som drabbar upp till var tionde svensk kvinna i fertil ålder. En tyst och dold sjukdom som vården saknar mycket kunskap om.

.

Nu i mars, som är den internationella endometriosmånaden, har Socialstyrelsen släppt en ny webbutbildning som riktar sig till vården. ”Vård vid endometrios” sammanfattar det viktigaste om sjukdomen. Fakta, diagnos och behandling och hur viktigt det är med rätt bemötande.

Experter och berättelser

Expertröster blandas med reflekterande frågor och patienters berättelser om sina erfarenheter av både endometrios och vården.

– Är det någon som söker för värk, som har ont i magen, då ska man fråga: Har du mycket ont? Påverkar det dig i vardagen? Man måste ställa ett antal frågor och se om det är endometrios, säger 23-åriga Karolina i utbildningsfilmen.

I Socialstyrelsens utbildningsmaterial finns också nedladdningsbara affischer och broschyrer till vårdgivare och patienter.

Vad är endometrios?

  • Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinna finns utanför livmodern. Detta orsakar inflammationer.
  • Symptomen kan variera, men det är vanligt med svår menssmärta, djup samlagssmärta, bäckensmärta, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Men alla med endometrios har inte symptom.
  • Endometrios är en kronisk sjukdom, men symptomen går att behandla. Tidig upptäckt är viktigt, annars finns risken att vissa patienter utvecklar kronisk smärtsjukdom.
  • Endometrios drabbar cirka 250 000 personer. I dag kan det ta flera år för en patient att få sin diagnos och relevant behandling.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida