Enormt presspådrag på världskongressen för sjuksköterskor

Enormt presspådrag på världskongressen för sjuksköterskor
Journalister skriver världsnyheter om mers direkt från internationella sjuksköterskekongressen, ICN.

ICN 2015. När WHO-chefen kom för att delta på ICN:s kongress möttes hon av hundratals journalister med frågor om utbrottet av mers-viruset i Sydkorea.

Världshälsoorganisationens, WHO:s, generaldirektör Margaret Chan anlände direkt från flygplatsen till ett pressuppbåd utan dess like i huvudstaden Seoul.

Inte en tv-station eller nyhetssajt missade tillfället att fråga ut henne om virussjukdomen mers, som drabbat landet de senaste veckorna.

Margaret Chan bländades av tusen blixtrar i rummet när hundratals journalister och fotografer samtidigt fyrade av sina kameror. Till och med Barack Obama hade blivit avundsjuk över en sådan medieuppmärksamhet.

Foto: TT– Snälla kan ni sluta en stund, jag kan inte se något, sa Margaret Chan vänligt efter en stund. Foto: TT

Det gick knappt att höra henne när tangenterna smattrade hos alla som satte igång twittrandet. Journalisternas intensiva arbete speglar landets oro över sjukdomen, som nu smittat 165 personer, varav 23 har dött.

Runt 6 500 personer är satta i karantän efter att de de träffat någon med smittan. Regeln för vilka som ska smittspåras och hållas i karantän här i Sydkorea är att personen ska ha vistats inom två meters avstånd till en smittad i en timma eller mer.

– Vi vet fortfarande inte alla aspekter av hur sjukdomen smittar eller varför vissa verkar smitta mer än andra. Det behövs mer forskning om sjukdomen, säger Margaret Chan.

Sjuksköterskor frågande till uppmärksamheten

Här, på den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s kongress, träffas 7 400 sjuksköterskor från hela världen. Bland framstående sjuksköterskor hörs kritiska röster om varför sjukdomen plötsligt får all uppmärksamhet av WHO och medierna när den drabbar ett välutvecklat land som Sydkorea.

Mers, Middle east respiratory syndrom, har sedan den identifierades 2012 smittat omkring 1 200 personer på och runt den arabiska halvön och har ett samband med kamelskötsel. Men under de tre år som smittan pågått där har det inte alls väckt samma uppståndelse som när Sydkorea nu har drabbats av viruset.

En förklaring kan vara att utbrottet i Sydkorea har utvecklats fortare, och att ett nytt allvarligt symtom med njursvikt drabbat vissa patienter här.

– Analys av virusets dna-sekvenser av framstående experter visar inte några skillnader mot viruset som orsakat sjukdom tidigare. Hur sjukdomsförloppet utvecklas beror också på patientens bakgrund, det går inte att säga än varför några drabbats av njursvikt. Det går inte heller att säga varför vissa drabbas allvarligare än andra. Vi behöver mer forskning om viruset, sa Margaret Chan.

Gav lugnande besked

Hon tackade den samarbetsgrupp som bildats av WHO-experter och den koreanska regeringen.

– Risken för allmänheten att bli smittad utanför sjukhus är låg. Gruppens sammanställning är lugnande, sa Margaret Chan.

Hon var själv tidigare hälsominister i Hongkong och arbetade under den period när sars smittade runt 800 personer.

– Vi såg även då att en enda insjuknad kan smitta många. Här har Koreas myndigheter handlat exemplariskt för att spåra och stoppa smittan, förutom i den fördröjda starten.

Hon poängterade att i dagens mobila värld måste alla länder vara beredda på utbrott av smittsamma infektioner.

– Det är tack vare att Sydkorea har ett så väl utvecklat it-samhälle som landet snabbt kunnat spåra personer som utsatts för smittan. Inte många länder i världen har samma möjligheter.

”Utbrottet kommer stoppas”

Som Vårdfokus rapporterat i går har WHO inte definierat utbrottet av mers som ett hot mot den globala folkhälsan.

– Det här utbrottet kommer att kunna kontrolleras, sa Margaret Chan.

Hon poängterade att hon egentligen kommit till landet för att delta i den internationella sjuksköterskekongressen. I morgon ska hon tala inför tusentals engagerade sjuksköterskor.

Hon bad medierna respektera landets sjukvårdspersonal som arbetar hårt för att vårda mers-sjuka, förebygga spridning, handlägga smittspårning och följa nya, stränga riktlinjer.

– De är utmattade, men arbetar ändå vidare, sa Margaret Chan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida